Nyheder

Vand kan forlænge livet

Sidder du med et glas vand lige nu? Det bør du måske gøre. En undersøgelse viser, at vand kan forebygge flere kroniske sygdomme.   

Foto: Shutterstock
11. januar 2023

Sidder du med et glas vand lige nu? Det bør du måske gøre. En undersøgelse viser, at vand kan forebygge flere kroniske sygdomme.   

Husker du at drikke nok igennem dagen? Det er nemt at glemme, når det ikke er varmt, og tørsten derfor ikke melder sig naturligt. Det er fint ikke at spise, hvis du ikke er sulten – men du bør drikke vand, selvom du ikke er tørstig. Vigtigheden i at være godt hydreret gennem hele dagen bakkes op af en ny undersøgelse fra National Institutes of Health i USA.

Data fra næsten 12.000 amerikanere

Undersøgelsen, der netop er blevet offentliggjort i eBioMedicine, brugte information fra 11.255 voksne i USA. Forskere undersøgte deltagernes natriumniveauer, som kan stige eller falde afhængigt af en persons væskeindtag.

Forskerne fandt ud af, at deltagere med natriumniveauer i den højere ende af det normale område var mere tilbøjelige til at udvikle kroniske lidelser og vise tegn på fremskreden biologisk aldring end deltagere med lavere natriumniveauer. Deltagere med højere niveauer var også mere tilbøjelige til at dø i en yngre alder.

Data fra lægebesøg

Forskningen brugte information, som deltagerne i undersøgelsen delte under fem lægebesøg over årtier, de første to, da deltagerne var i 50’erne og tre besøg mere, da personerne var mellem 70 og 90 år. Forskere undersøgte, hvordan natriumniveauer hang sammen med 15 sundhedsmarkører under biologisk aldring. Det var f.eks. markører som blodtryk, kolesterol, blodsukker og andre faktorer.

Yderligere forskning er nødvendig for at fortælle, om ret hydrering kan fremme sund aldring, forebygge sygdom og føre til et længere liv. Derudover er drikkevand ikke den eneste faktor, der kan påvirke en persons natriumniveauer. Det kan også blive påvirket af sygdomme, genetik og medicin.

Hvor meget vand skal du drikke hver dag?

Det er individuelt, hvor meget vand voksne har brug for i løbet af én dag. Det afhænger f.eks. af kropsvægt og fysisk aktivitet.  

Ifølge U.S. National Academies of Sciences, Engineering and Medicine, kan man dog godt opsætte et gennemsnit. Det er som følger:

  • Mænd: Omkring 15,5 cups (svarer til godt 3,5 liter) væske om dagen.
  • Kvinder: Omkring 11,5 cups, (svarer til knap 3 liter) væske om dagen.

Begge amerikanske anbefalinger er en del højere end de danske, der som oftest anbefaler omkring et par liter væske om dagen til både mænd og kvinder. Forskellen kan måske skyldes klimaforskelle, men både amerikanske og danske sundhedsprofessionelle er dog enige om, at du sagtens kan drikke op mod fire liter væske om dagen – men så skal du heller ikke drikke meget mere. For meget vand kan nemlig omvendt udvaske kroppen for vigtige mineraler. Du kan faktisk drikke dig selv ihjel i vand, hvis du drikker ekstreme mængder.  

Husk også, at alle anbefalinger inkluderer væske fra maden, som udgør omkring 20 pct. af en persons daglige væskeindtag.

Får du nok vand?

Du drikker sandsynligvis nok vand, hvis du sjældent føler dig tørstig, og din urin er farveløs eller lysegul.

Hvad er fordelene ved at drikke nok vand?

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er fordelene ved at huske glassene med vand følgende:

  • Du forebygger dehydrering
  • Du hjælper din krop med at holde en normal temperatur
  • Du giver smørelse til dine led
  • Du beskytter din rygmarv og andet væv

Kilde: USA Today

Forrige artikelSmerter i halsen om natten

Næste artikelEndorfiner uden sved på panden

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.