Skøn

Vand – den reneste kilde til skønhed

Foto: Scanpix/Iris
8. februar 2018

Vand – så enkelt kan det siges! At være velhydreret er måske den sikreste, sundeste og smukkeste måde at pleje sin hud. Men der er forskel på det vand. Vi giver en guide til den bedste virkning af det vand, vi drikker, og den fugt vi tilføjer udefra.

 

Det kan virke banalt al den snak om vand. Noget vi tager for givet og nærmest ikke behøver tænke på. Men hele organismen har brug for vand. Vi kan leve længe uden mad, men ikke uden vand. Det er derfor også så vigtigt, at vi passer på vores vand og vandkvalitet.

Netop nu er vi kun ved at opdage, hvad vand kan og det bliver spændende at følge forskningens fremskridt. Vand kan f.eks. “huske”, og man kan se forskel på strukturer i vand, ligsom vandet evner at bevæge sig i svingninger.

Min yndligsanekdote er om Albert Einstein, der for 100 år siden forudsagde eksistensen af tyngdebølger – svingninger i tid og rum. Einstein tænkte, at de måtte eksistere, men de ville nok være så små, at man aldrig kunne detektere dem. Lige dér fik han så ikke ret. For et forskerteam målte dem i 2016, og sagde efterfølgende: “I går var vi døve – i dag kan vi høre (tyngdebølgen)”. På samme måde er vand og dets egenskaber langt fra afdækket til fulde endnu.

 

Er din hud velhydreret?

Du har sikkert hørt mange gange, at det er godt at drikke 2-2,5 liter vand om dagen. En god tommelfingerregel er, at den første liter går til organerne og den anden til huden. Det behøver slet ikke at være postevand alt sammen. Spiser du mange grøntsager, får du også væske her fra. Det samme gælder for frugt, og fra urteteer, og hvis man er til smoothies, tæller det også med. Selvom kaffe har nogle gode egenskaber, virker det også mildt vanddrivende, så for hver kop kaffe, drik gerne to glas vand, hvis du holder af huden.

En nem lille test for at se, om huden er hydreret, er at knibe sin hud mellem to fingre. Hvis huden falder let ned, er den velfugtet, men hvis den bliver stående, er det tegn på, at du har fået for lidt væske. En anden test er at trykke ind på huden og se, om det efterlader et lille hul. Det kan være tegn på væskeophobning og ødemer. Og det opstår ikke, fordi du har fået for meget vand. Det kan være et tegn på det modsatte: at du ikke har haft vand nok til at skylle systemet igennem.

Hvis du modsat drikker “for” meget vand, kan du risikere at skylle nogle af de vigtige salte ud af kroppen. Eller hvis du drikker for meget på en gang eller op til sengetid, risikerer du at skulle rende for meget på toilet og få spoleret din nattesøvn.

 

Kokosvand hydrerer

Det er ikke for ingenting, at kokosvand er så populært blandt sportsfolk og yogafolk m.fl. Ud over B- og C-vitaminer indeholder kokosvand også kalium og magnesium og elektrolytter. Elektrolytter er ioner, som egentlig er salte, og som genopretter væskebalancen i kroppen. Derfor kan kokosvand faktisk være at foretrække efter hård træning, så mineralbalancen nemmere kan genetableres. Man kan også spise lidt Himalayasalt eller blande det i vand. Det har et naturligt blandet indhold af mineraler.

Så hvis du blander vand med kokosvand, urtete, grøntsagssafter osv. er det pludselig ikke 2,5 liter rent postevand, du skal have tyllet ned, men hydration til hele systemet fordelt over hele dagen. Prøv det en uge.

Og det er ikke kun huden, der takker – prøv at mærke efter på energi og klarhed i hovedet.

Og så lige en huskeregel: Nogle gange kan man have tilbøjelighed til at drikke mere om sommeren end her om vinteren, fordi man har det varmt og naturligt kommer i tanke om det.

Men for huden er det lige så vigtigt, at man drikker rigeligt om vinteren. Vi er meget indenfor i radiator- eller brændeovnsvarme, og det er i den grad lige så udtørrende for huden, som varme om sommeren. Så husk væsken og at lufte ud i hjemmet hver dag i mindst fem minutter.

 

Hydrer huden udefra

Vand kan meget, men renser man huden alene med vand, vil det nærmest være som at prøve at vaske en tallerken med fedtholdige madrester udelukkende med vand. Det tager det vandopløselige, men uden sæbe sidder fedtet fast.

Huden er ude i al slags vejr, og samtidig er den vores største udskillelsesorgan. Naturligvis udskiller vores fordøjelse affaldsstoffer, men hvis der ikke er helt flow og balance her, kan man hurtigt se det på huden, hvor kroppen så prøver at komme af med sine affaldsstoffer. Om natten udrenser vores organer også, hvilket du let kan se, hvis du renser med et par vatrondeller på huden om morgenen.

Man kan tilføje fugt udefra på flere måder. Den mest effektive er faktisk at anvende cremer og serum, der holder eller binder den fugt, vi allerede har. Derfor er hyaluronsyre og glycerin (vegetabilsk) så populært.

Glycerin laves i dag mest vegetabilsk, men er du i tvivl, så spørg. Ren glycerin på huden er pudsigt nok udtørrende. Men tilsat sammen med andre ingredienser er det fugtbindende og det sjove ved glycerin er, at det kan binde fugt fra omgivelserne.

Hyaluronsyre findes naturligt i vores hud, men mindre og mindre med alderen (allerede efter vores 25. år falder det). Hyaluronsyre kan binde sin egen vægt gange 1000 i fugt. Men det kræver, at man har fugt i kroppen, den kan binde, for det kan ikke fange det fra luften og omgivelserne. Der er flere effektive cremer og serum, der indeholder hyaluronsyre fra planter.

Særlige fugtmagneter er også allantoin, som findes i bl.a. kulsukkerrod og ikke at forglemme aloe vera-planten og eksotiske frugter og planter som maqui, trimella og mange flere.

Hydrolater og ansigtsmist

Når man udvinder æteriske olier fra planter og blomster er der efter udvinding (ikke alle plantetyper) en saft tilbage, der består mest af vand, og som kan bruges direkte på huden som fugtmist. De er langt mere flygtige end æteriske olier, men mere fugtgivende end vand og derfor gode at bruge efter rens og før serum eller creme. Skinfood har bl.a. hydrolater med rose eller lavendel.

Mists med hydrolater eller flere fugtbindende ingredienser i sig, hjælper både med at transportere serum og cremer ind i huden og kan hydrere huden i løbet af dagen med et hurtigt tryk.

Jurliques Activating Water med lægestokrosens rødder, der holder på fugten og lader cellerne hente fugt derfra i mange timer, er et godt bud på en mist under din serum, creme eller olie (eller det hele).

 

Thermisk vand

I flere lande har man termiske bade. De er ofte opstået i områder med særlige kilder, hvor vandet pga. deres indhold af mineraler har vist sig at have særligt helende egenskaber. For eksempel Montbrun i Provence i Sydfrankrig, hvor kilderne er særligt gode til sart og følsom hud. Det termiske vand er i Monbruns økologiske hudplejeserie i såvel cremer som mist.

Annemarie Børlind, det tyske økomærke, bliver til i Schwarzwald i Sydtyskland i et område med kilder, der bliver brugt til spa- og rekreationsophold. Det er ikke for ingenting, at den nærmeste storby hedder Baden Baden. Den kilde, Børlinds vand kommer fra, er også med særlig sammensætning af mineraler, der så at sige skubber mere til huden. Derfor er det ikke ubetinget velegnet til den helt, helt sarte hud, der kan have mere glæde af Dado Sens, Børlinds datter-mærke til sart hud.

 

Byg lag på lag eller bland

Ved at bygge lag på lag, med mists og serum underst og creme eller olie over, tilfører du både fugt og giver huden overtøj på (husk at beskytte huden ekstra, f.eks. med olie, mod frost om vinteren, så ikke mindst blodsprængninger undgås).

Der er i alle økologiske serier en mulighed for at bruge olie. Som det uldne undertøj under sin creme eller øverst som en slags åndbar skal (vegetabilske olier klart) yderst. Er man ikke til at lægge lag på lag, så kan man tage sin creme og komme et par dråber olie i. Men en creme med mest vand i frostvejr er bare ikke det fedeste, hvis man vil bevare en pæn, spændstig hud.

Bemærk, at på nogle cremer står aqua (vand) først på ingredienslisten, men har stadig størst indhold af olie. Det kan være, hvis der for eksempel er flere forskellige olier i produktet, så de enkelte fylder mindre, men samlet er den største ingrediens. Fordelen ved forskellige olier er, at huden får en hel madpakke med forskellige omegaolier og vitaminer.

Dejlige olier er der mange af. For at nævne nogle er YAZ’s Face Oil nærende, helende og beroligende – og duften taler til sanser og harmoni. ECO.face har også en dejlig olie med kokos, rosmarin og ikke mindst kæmpenatlys.

 

Fugtmasker – fugtmagneter

Fugtboostende fugtmasker er så gode at bruge en til to gange om ugen om vinteren. F.eks. Cattiers Yellow Clay Mask med gult mineralholdigt ler fra Frankrig og Hamamelis. Mest glæde af den får man, hvis man i de 10 minutter, den sidder på lige, holder huden fugtig ved at pumpe lidt lunkent vand på ind i mellem, så den afgiver ekstra af sine mineraler og fugt.

Mellisas fugtmaske sætter gang i cellerne og indeholder fugtgivende squalane, borago, glycerin, kakaosmør og sheasmør, men også gojibær, mango og acai. En ægte fugtmagnet!

Dr. Hauschkas Hydrating Cream Mask skal gerne lægges på i et tykt lag i hele ansigtet, inklusive øjenområdet, på halsen og decolleté, og efter 20 minutter fjernes med et varmt fugtigt klæde.  Denne maske kan også bruges oven på dagcreme, hvor man kan lade den sidde og give ekstra beskyttelse mod kulde.

 

For meget væske i kroppen?

At have ødemer eller væskeophobninger i kroppen skyldes ubalancer i, hvordan væske fordeler sig i kroppen mellem blodkarrene og det omkringliggende væv. Her er det vigtigt at undersøge grunden til, at det er opstået.

Samtidig er det for nogle et tegn på, at de ikke har drukket nok vand i løbet af dagen. Så vær nysgerrig på hvorfor, inden du kaster dig over alt muligt vanddrivende.

Generelt er en grøn kost med et minimum af sukker mere basedannende i kroppen, og bevarer fugten bedre og bindevævet mere tonet.

 

Vand er ikke bare vand

Der er både postevand, ioniseret vand, der virker mere basisk i kroppen og Grandervand, med svingninger, der er overført til vandet og har ændret vandets molekylestruktur (bliver også kaldt informationsvand).

Vand kan også tilsættes gode kvalitets-kulsticks, som man ser meget på japanske restauranter. Ofte lavet af japanske egetræer, der er brændt ved høje temperaturer, som efterlader kullet med en masse mikroskopiske hulrum. Faktisk så mange at et gram trækul har en overflade på størrelse med to tennisbaner.

De små hulrum binder eventuelle skadelige stoffer som pesticider, tungmetaller og klorrester. Samtidig afgiver kullet sunde mineraler til vandet, som opleves blødere, og som mange synes er mere velsmagende. Naturligvis skal det være bæredygtigt produceret – f.eks. Kishu Binchotan-kulstænger eller Sumi.

Hvirvlet vand – hvad betyder det egentligt?

Hvirvlet vand bliver brugt i den biodynamiske dyrkning af blomster, planter, vin osv. Selve det, at vandet er hvirvlet, er der flere grunde til. Hvirvler er alle vegne at finde i universet, fra galakser til bækken og i badevandet, der løber ud af badekarret. Indenfor biodynamikken ved man, at vandet gør en forskel på planterne, der går igen i plantens vitalitet og senere egenskaber på huden.

Der er en masse endnu, vi ikke ved om vand.

Den japanske forsker dr. Emoto har eksperimenteret med vand, og bl.a. skrevet bogen: “Vandets skjulte Budskab”. Absolut værd at læse. Han påviste ved hjælp af fotografisk highspeed-teknik at frosne vandkrystaller krystalliserer højst forskelligt alt efter den energi, der omgiver det i form af lyd, tale og vibrationer.

Der er så meget mere at opdage … også om vand.

 


Boost dit vand i løbet af dagen

Der er flere måder at variere sit vand:

Du kan f.eks. starte dagen med en kop kogt vand på fastende hjerte, lige når du vågner – det gør man meget indenfor ayurveda. Tilsæt evt. saften fra citron.

I løbet af dagen kan du lave vand med grøntsager i, f.eks. med agurk eller selleri eller mynte, bær, appelsin eller citron.

Vand med forskellige greens som spirulina, chlorella mm. giver både væske, men også vitaminer, mineraler, proteiner og klorofyl fra planterne, som er let blodrensende, hvilket også er godt for huden.

Hvis du kan lide grøntsagsjuice, er det en god eftermiddagsbooster både for sundhed, energi og væske, og så en kop afslappende aromatisk urtete til at sove på aften.

Forrige artikelHPV-vaccine: Forsøgspersonerne fik ukorrekte oplysninger fra Kræftens Bekæmpelse

Næste artikelGlutenfrit bananbrød

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.