Nem, varm, lidt sød og godt mættende. Lige noget på en kold vinterdag, hvis maden ikke skal være alt for tung.
Til 3-4 personer 2-3 rødløg, skrællet og skåret i både på langs 3-4 mellemstore gulerødder strimlet på langs med juliennejern, i en foodprocessor eller til nød med et meget groft rivejern 1 fed hvidløg, skåret i papirtynde skiver 5 g. frisk ingefær, finthakket 6-7 dråber fish sauce En knivspids vaniljepulver eller ¼ vaniljestang, finthakket 1 tsk. stødt kanel ½ tsk. stødt allehånde Stenene fra 4 grønne kardemommekapsler (knus dem, brug stenene indeni og smid selve skallen ud) 2 spsk. ekstra jomfrusesamolie Hav- eller stensalt Friskkværnet sort peber 1 hoved julesalat, bladene skåret i tynde strimler på langs 150-200 g. kogte kikærter (de økologiske på dåse kan også bruges) Fintrevet skal og friskpresset saft af 1 økologisk citron 1 spsk. æblecider – eller brun riseddike Et skvæt ekstra jomfruolivenolie Sojasovs Sauter rødløg, gulerødder, hvidløg, ingefær, fish sauce, vanilje, kanel, allehånde og kardemomme ved mellemhøj varme i sesamolie med et lille drys salt og peber sådan ca. 10 minutter, til rødløgene er bløde og søde, men på ingen måde brune. Brug en gryde.
Tilsæt julesalat og kikærter og lad dem simre med i 2-3 minutter, til julesalaten er mør og kikærterne varme. Vend citronsaft og –skal samt eddike og olie i den varme salat og server den stænket med en smule sojasovs. Fif: Der er masser af muligheder for at lege med retten. Chili, citrongræs, rosmarin, timian, nigellafrø og sichuan peber er værd at prøve. En lille håndfuld rosiner eller abrikoser vil tilføje ekstra sødme. Eller prøv at lade halve mandler eller hasselnødder simre med.
Fra “Mere Køkkenrevolution fra Umahro” af Oscar Umahro Cadogan.
Forrige artikelGlutenfri pizza med tomatsovs
Næste artikelCitronmarinerede rødløg og gulerødder i ovnen