Forskere har bevist en sammenhæng mellem kolde fødder og dryppende næser.
Tag uldne sokker og tykke støvler på, hvis du vil gå vinteren snotfri i møde. En britisk undersøgelse har vist, at der er en sammenhæng mellem kuldepåvirkning og forkølelse. Det skriver gratisavisen 24 timer. Undersøgelsen omfattede godt 100 mennesker, som fik deres fødder nedkølet, og her viste det sig altså, at kolde fødder fordobler risikoen for at blive snottet.
Allan Randrup Thomsen professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er enig med de britiske forskere om sammenhængen. »Mange mennesker har forkølelsesvirus i kroppen, og når kroppen afkøles, eksempelvis på fødderne, reagerer den ved at lukke ned for blodtilførelsen til næseslimhinden og andre områder af kroppen for at føre mere blod til de vigtigste organer. Og så kan virusset formentlig nemmere angribe næsen og medføre forkølelse«, siger han.
Kulde alene betyder altså ikke nødvendigvis forkølelse – der skal være en virus i kroppen. »Det er en misforståelse at sige, at man bliver forkølet alene ved at fryse. Man bliver ikke syg af at have vådt hår eller en tynd jakke på, medmindre man bliver decideret underafkølet«, siger Niels Høiby professor ved mikrobiologis afdeling på Rigshospitalet til 24 timer. At vi bliver mere forkølede om vinteren end om sommeren, er således ikke kun fordi vi fryser mere. Det har at gøre med vores indeklima. »Om vinteren opholder vi os på grund af kulden mere indenfor end om sommeren, hvilket betyder, at vi hele tiden er tættere på hinanden og derfor smitter hinanden mere«, fortæller Niels Høiby.