Nyheder

Vaskemiddel dur kun til rent tøj

28. august 2009

Vaskemidlet Ariel Excel Gel er netop kommet ud på hylderne i supermarkederne.

Salgsparolen lyder, at det vasker tøjet rent på kun 15 grader. Og at det kan skære op til 60 procent af vaskemaskinens el- og CO2 regnskab.

Men Statens Serum Institut er ikke lutter begejstret for produktet.

Ikke rent i dybden

»Man må gå ud fra, at man har undersøgt, at man kan få tøjet rent og uden pletter. Det som kan være svært at forestille sig er, at det kan blive mikrobiologisk rent. Og om det er sikkert, at der ikke er bakterier og virus på tøjet bagefter. Det har jeg svært ved at forestille mig, at det kan klare«, siger afdelingslæge Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Det kan især være problematisk, hvis der er sygdom i familien som Roskilde-syge. Så skal tøjet have over 70 grader for at få virus væk.

Varme frem for kemi

»Jeg har svært ved at se, hvordan vaskemidlet skal kunne få eksempelvis undertøj rent ved 15 grader. Men der kan være nogle tekniske ting omkring det, som jeg ikke kan gennemskue. Men vores anbefalinger til sundheds- og plejesektoren går på, at få tøjet rent via varme frem for kemi«, siger hun.

Elsebeth Tvenstrup Jensen fraråder sygehuse, plejesektoren og institutioner at bruge vaskemidlet og vaske med det på 15 grader.

»Der mener vi ikke, at man trygt kan vaske ved så lave temperaturer i forhold til smitte«, siger hun.

Fra 40 til 15 grader

Procter & Gamble, der producerer vaskemidlet siger, at vaskemidlet er beregnet til vasketøj, man normalt ville vaske på 40 grader.

»Hvis man har mistanke om sygdom, bakterier eller virus, anbefaler vi, at man vasker ved 60 grader«, siger kommunikationsdirektør Ina Andreasen.

Skriver I så det på pakken?

»Nej, for det er ikke anderledes end de gængse vaskeråd. Det gælder for alle vaskemidler og alt vasketøj«, siger hun.

Forrige artikelRygers datter får 71 mio. kr. i erstatning

Næste artikelKan du snyde din overgangsalder?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.