Nyheder

Ved du, hvor meget radon, der er i dit hjem?

Foto: Adobe Stock
30. oktober 2019

Ny forskning viser, at boliger fra før 2010 indeholder markant højere niveauer af den sundhedsskadelige gas radon end nyere byggerier. Gassen koster hvert år 300 danskere livet på grund af radon forårsaget lungekræft.

Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man køber bolig. Er kælderen sikret mod voldsomt regnvejr? Hvor gamle er vinduerne? Er der fugtskader? Hvornår blev taget skiftet? Men man bør også være opmærksom på, hvor høje radonniveauerne er.

Radon er en radioaktiv gas, som findes i jorden, og trænger ind i bygninger gennem revner i konstruktioner mod jord. Gassen er sundhedsskadelig og kan give lungekræft. Derfor blev bygningsreglementets bestemmelser om netop radon også skærpet i 2010.

Helt konkret betyder det, at radonniveauet i bygninger opført efter skærpelsen ikke må overstige 100 becquerel per kubikmeter, som er WHO’s anbefaling. De klassificerer desuden radon som den næststørste årsag til lungekræft.

Når radon er sundhedsskadeligt, er det fordi, vi indånder gassen fra luften. Når først gaspartiklerne er i kroppen, kan de henfalde og udsende ioniseret stråling, som kan skade cellerne og dermed give lungekræft.

Stramninger virker

I den nye undersøgelse fra Aalborg Universitet har forskerne analyseret 13.000 radonmålinger i boliger, der er opført mellem 1900 og 2018. resultatet viser, at niveauet er markant højere i boliger, der er bygget før de skærpede krav. Seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen siger om stramningen af reglerne i en pressemeddelelse:

– Det har efter min vurdering medvirket til et markant fald af radonniveauerne i nye boliger.

Den positive konklusion er derfor, at reglerne rent faktisk virker. På den anden side er det mange danskere, som udsættes for større mængder af det radioaktive stof, end man i dag anser som værende okay, fordi reglerne førhen var mindre strikse.

I boliger opført mellem 1900 og 1995 er det gennemsnitlige niveau nemlig 106 becquerel per kubikmeter, som er dobbelt så højt som det gennemsnitlige niveau på 58 becquerel per kubikmeter, som er i huse opført efter 2010, og 6 becquerel per kubikmeter højere end den nuværende grænse.

Er du i tvivl?

Dertil kommer, at de nye målinger vider højere niveauer i de ældre boliger end tidligere. En forklaring kan være energirenovering.

– Når bygninger energirenoveres, bliver de typisk tættere, fx for at undgå træk fra utætte vinduer. Det er energimæssigt en fordel, men hvis energirenoveringen ikke kombineres med radonsikring, kan radonniveauet stige på grund af en lavere ventilationsrate. Når bygninger energirenoveres, bør konstruktionerne mod jord efterses, og ventilationen bør typisk øges”, påpeger Torben Valdbjørn Rasmussen.

Det er altså vigtigt at have radon for øje både i huskøb og i renovering. Frygter man, at radonniveauet i end hjem kan være for højt, kan man foretage en række målinger. Det er vigtigt, at man måler i mindst 60 dage, og at det sker mellem oktober og maj. Du kan læse mere om målinger her.

Forrige artikelStyrk immunforsvaret på kort og lang sigt

Næste artikelKnasende mysli med mandelmælk

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.