Mad

Vegansk kost kan sagtens være børnevenlig!

Foto: Fra bogen ‘Vegansk til børn’
13. juni 2019

Alt for ofte skal veganske forældre forsvare og forklare, hvordan de kan lade deres børn vokse op uden kød, æg og mælkeprodukter. Måske fordi andre har svært ved at overskue, hvordan man dog kan undvære disse ting i kosten.

Det er faktisk de færreste forældre, der mødes med krav om at skulle godtgøre, hvordan de sørger for at få børnenes næringsbehov dækket. Undtagen, hvis man vælger at tage kød og animalske produkter ud af kosten. Så er det “lovligt” at stille forældrene til regnskab – derfor vover vi også at stille spørgsmålet til Julie Gråbech, der er diætist og ikke mindst forfatter til bogen ‘Vegansk til børn’.

– Det er vigtigt at holde sig for øje, at både voksne og børn, der lever vegansk, har brug for et dagligt tilskud af B12-vitamin, da dette ikke findes i tilstrækkelige mængder i animalske fødevarer. Det samme gør sig gældende for D-vitamin, som godt nok fås gennem solen, men ofte ikke i tilstrækkelige mængder, specielt ikke i vinterhalvåret.

Derudover er det stort set det samme, som hvis dit barn spiser animalsk: Vær opmærksom på, at barnet spiser både varieret og i tilstrækkelige mængder af de rette fødevarer og fødevaregrupper.

– Behovet for de øvrige mikro- og makronæringsstoffer kan dækkes gennem kosten. Her kan forældre være opmærksomme på dagligt at inkludere fuldkornsprodukter, bladgrønt, bælgfrugter, nødder og kerner samt hørfrøolie i madlavningen.

Vær opmærksom på energitæthed

Julie Gråbech opfordrer også til, at man er opmærksom på madens energiindhold, når man lever vegansk.

– Børn vokser og udvikler sig hastigt og har samtidig en mindre kapacitet end vi voksne. Det stiller krav til madens energitæthed, der derfor skal være større end hos voksne, for at barnet indtager tilstrækkeligt med kalorier til at følge en normal vækstkurve. Og da mange veganske fødevarer har et lavere energiindhold end de animalske, er det vigtigt at tænke over at inddrage gode fedtkilder i alle barnets måltider. Eksempelvis gennem gode planteolier, nødder og kerner, som alle har et koncentreret energiindhold.

Især ved småtspisende og kræsne børn er denne del vigtig.

Vær åben og fortæl!

Forældre til et vegansk barn bliver ind imellem mødt af mange fordomme. F.eks. at det veganske barn spiser ensidigt eller utilstrækkeligt, eller at barnet blivet stigmatiseret i en social og kulturel sammenhæng.

– Som det ofte er gældende, når der snakkes fordomme, bunder disse antagelser som regel i uvidenhed eller manglende forståelse for bevæggrundene til at spise vegansk. Man kan komme langt med afmystificering af emnet ved at snakke åbent og imødekommende omkring den veganske kost og levevis, mener Julie Gråbech, der også er glad for den stigende mængde litteratur omhandlende vegansk mad til børn, der bakker op om at gøre emnet mere spiseligt.

Bliver en jungle uden anbefalinger

Selv skrev hun sin bog for at imødegå den stigende efterspørgsel på råd og vejledning, da de officielle myndigheders viden om vegansk kost til børn ikke er særlig omfattende. Myndighederne anbefaler ikke vegansk kost til børn, og på den baggrund giver de heller ingen ernæringsvejledning.

– Både De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR), som er dem, de danske myndigheder i vid udstrækning bygger deres anbefalinger på, samt den amerikanske og den britiske sammenslutning af kliniske diætister har længe konkluderet, at vegansk kost med et fast tilskud af B12-vitamin og eventuelt D-vitamin er passende til alle stadier af livet.

– Derfor mener jeg, at det er problematisk, at de danske myndigheder ikke formidler professionel vejledning i kostformen. Den manglende information vil naturligvis ikke stoppe udviklingen hen mod, at flere og flere mennesker tager det bæredygtige valg at leve mere plantebaseret, men blot besværliggøre tilgangen til viden om de gode og sunde valg inden for kostformen.

Julie Gråbech oplever, at forældre i stedet forsøger at google sig frem til, hvad der er godt og skidt, søge viden hos venner og bekendte eller ved selvudnævnte eksperter af varierende troværdighed.

– Og det er en jungle, som man næsten ikke kan undgå at fare vild i. Det motiverede mig til, med afsæt i min faglige baggrund som klinisk diætist, at skrive en bog, der giver en overordnet introduktion til den veganske kost i forhold til den specifikke målgruppe børn.

Udover faglig viden indeholder bogen også en række børnevenlige og næringsrige veganske opskrifter til inspiration for forældre og andre interesserede – vi har fået lov at bringe et par her.

Se opskrifter her:

Bolsjebedesalat med mangodressing

Postej og spread

Den gode cremede tomatsuppe

Små, tykke og luftige brunchpandekager


 

Fordelene ved vegansk kost til børn

Når vi læser om vegansk kost til børn, er det oftest de mulige faldgrupper, der er i fokus, og det er ærgerligt, for en veltilrettelagt vegansk kost til børn kan medføre adskillige gevinster:

  • En ofte mere varieret kost med flere sensoriske indtryk – flere smagsnuancer, flere farver.
  • Intet indtag af mættet fedt fra animalsk oprindelse.
  • I stedet et højere indtag af plantebaseret umættet fedt.
  • Et stort indtag af vitaminer og mineraler med hver deres vigtige funktioner i kroppen.
  • Et mere bæredygtigt valg for klima og miljø.
  • Et valg, der ikke bidrager til opdræt af dyr til slagtning.

Mange undersøgelser har desuden vist, at en vegansk kost mindsker udviklingen og forekomsten af livsstilsbetingede sygdomme og tilstande såsom hjertekarsygdom, overvægt, diabetes og forhøjet kolesterol.

Endvidere undgår veganske børn at indtage fødevarer, der kan indeholde varierende mængder toksiner i form af eksempelvis tungmetaller fra fisk og medicinrester fra kød, hvis ophobning og langtidseffekter i kroppen kan være vanskelige at forudsige.

 


 

Bogen

‘Vegansk til børn’ giver en introduktion til vegansk kost til børn fra 2 år.

Indeholder derudover 50 skønne opskrifter til inspiration.

172 sider, Muusmann Forlag, vejl. pris kr. 229,-.

Forrige artikelBlåbær kan forbedre din hjertesundhed

Næste artikelEr det hormoner eller alderdom? Eller bare skavanker?