Mad

Vegansk livsstil – også for børn?

13. maj 2016

Vegetar- og især veganerlivsstilen er i vækst i disse år. Men er veganerlivsstilen noget, vi alle kan hoppe ud i, eller skal man være opmærksom på faldgruber, når det gælder sundheden?

Dansk Vegetarforening kan melde om stigning af medlemmer, hvilket vidner om, at flere og flere vælger at blive vegetar eller veganer. I Danmark er det stadig få procent af befolkningen, der er veganere eller vegetarer, hvorimod antallet er noget større i Tyskland, England, USA og også Sverige.

Alligevel er der kommet langt større fokus på den vegetariske og veganske livsstil herhjemme, hvilket også ses på supermarkedernes udbud, som løbende udvider sortimentet til denne målgruppe.

Veganer eller vegetar?

Fælles for vegetarer og veganere er, at de ikke spiser kød, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr f.eks. gelatine (husblas). Forskellen er, at en vegetar kan vælge at spise æg og mælkeprodukter, hvorimod veganere ikke spiser fødevarer, der stammer fra dyr inklusiv honning. Veganere anvender desuden ikke silke, læder, uld, pels eller fjer.

Hvorfor vælger man at blive veganer?

Der kan være mange årsager til at blive veganer eller at begynde at spise mere plantebaseret og mindre animalsk mad.

Grundene kan omhandle:

  • Sundhed: Kød kan være svært at fordøje, og kød er sat i forbindelse med øget risiko for tarmkræft.
  • Miljø: Plantebaseret kost belaster miljøet mindre.
  • Religiøse, spirituelle eller filosofiske årsager.
  • Etik: Man bryder sig ikke om, at dyr skal lide og slås ihjel.
  • Velvære: Man trives bedre og oplever bedre præstationer på grøn kost.

For godt et år siden udkom bogen ”Go Green”, hvor flere kendte danskere sætter fokus på plantebaseret mad og beretter om deres grunde til at spise mere grønt, blive vegetar eller veganer. Bogen kan således være en inspirationskilde til opskrifter samt overvejelser omkring animalske fødevarer.

Hvor får du protein fra?

Mange veganere bliver ofte stillet det spørgsmål, når de fortæller, at de ikke spiser nogen form for animalske produkter. De senere år har der været øget fokus på proteinrige kostretninger med protein fra kød, mælkeprodukter og æg. Det betyder, at mange ikke har haft øjnene oppe for, at der også findes protein i frugt, grøntsager, bælgplanter, kornprodukter, nødder, frø og kerner. Protein fra vegetabilske kilder er ikke altid fuldgyldige. Det betyder, at de ikke indeholder alle essentielle aminosyrer, som kroppen skal bruge. Men ved at spise varieret og tilstrækkeligt som veganer er det ikke svært at få alle aminosyrer og hermed sit proteinbehov dækket. Der er derfor ingen grund til at frygte proteinmangel.

Vegansk mad kan også være junkfood

En sund vegansk kost skal have grøntsager som sit omdrejningspunkt og suppleres af fuldkornsprodukter, bønner, linser, nødder, kerner og frugt. Men sådan ser al vegansk mad ikke ud, for lige som med almindelig mad findes der masser af færdigprodukter af mere eller mindre lødig kvalitet. Fordi noget er vegansk, er det ikke nødvendigvis sundt, og mange veganske produkter indeholder soja, der ikke er økologisk og dermed kan være genmodificeret (GMO).

I sine bestræbelser på at vælge veganske produkter skal man derfor også være opmærksom på sundhedsværdien af det, man kommer i indkøbskurven. Færdige produkter som veganske bøffer, nuggets, pølser, ost mm. kan være meget anvendelige og lette at bruge ind imellem, men det er ikke nødvendigvis hverdagsmad.

Hvis du er ny i den veganske verden, er det en god ide at søge lidt information om kosten og finde inspiration til madlavningen. Simpelthen for at undgå, at kosten bliver for ensidig og usund.

Veganske babyer og børn

En sund og varieret vegansk kost er meget nærende og indeholder mange vitaminer, mineraler, fibre og antioxidanter – alt sammen noget, der får sundhedsbarometeret til at stige. Alligevel kan veganske familier opleve løftede pegefingre fra omverdenen i forhold til deres børns ernæring. Samtidig ser man typisk ikke samme interesse/indblanding i forhold til ikke-veganeres kostvalg, hvilket kan undre, da almindelig dansk kost ikke er speciel sund.

Skulle man som vegetar eller veganer være usikker på, hvordan man sammensætter kosten bedst muligt for sig selv som gravid eller ammende og til sine børn, er der gode råd at hente. Dansk Vegetarforening har udarbejdet en vejledningspjece: ”Vegetarisk og vegansk ernæring til gravide, ammende, spædbørn og småbørn”, som kan findes online. Her er der masser af information samt forslag til kost og tilskud.

Akilleshælene i vegansk kost

Som der også nævnes i ovenstående pjece, er der reel risiko som veganer for at komme i mangel på B12-vitamin og D-vitamin. D-vitamin findes overvejende i animalske fødevarer. Ellers danner vi naturligt D-vitamin, når vi opholder os i solen. Behovet for D-vitamin kan i sommermånederne således dækkes af solen, hvis man opholder sig i den tilstrækkeligt længe uden solcreme (og uden at blive forbrændt naturligvis). I vinterhalvåret kan det derimod være nødvendigt at supplere.

D3-vitamin laves af lanolin fra fåreuld eller stammer fra fisk og er således ikke vegansk, hvorfor nogle vælger det fra. Vitaminpiller lavet til veganere indeholder derfor D2-vitamin, som er det eneste alternativ, hvis tilskuddet skal være rent vegansk. D2-vitamin synes dog at være mindre effektivt til at holde D-vitamin-niveauet i blodet oppe end D3 og har også kortere halveringstid i kroppen.

B12-vitamin fås ligeledes hovedsageligt fra animalske kilder, og derfor kan man også komme i mangel på B12. Et tilskud med B12 kan derfor være på sin plads og ellers er vegetabilske kilder til B12 nogle typer af tang, chlorella, mælkesyrede grøntsager, miso og ølgær.

__________

Opskrifter:

Bønnesalat

Rødbede-spread med peberrod

Natten-over grød

Gratinerede grøntsager på indonesisk

__________

Mere inspiration

Bøger

Bibi Stella Kirkegaard og Gitte Carolina Yde: Go Green

Malanie Joy: Hvorfor elsker vi hunde, spiser grise og går klædt i køer?

Hjemmesider

www.vegetarforening.dk – Dansk Vegetarforening

www.madmedmedfoelelse.dk – Mad med Medfølelse er en vegansk forening

Forrige artikelTag det søde med det sunde

Næste artikelHindbærsnitter