Undersøgelsen viser, at vegetarer udviklede færre tilfælde af kræft i blod, blære og mave.
Men en af de store dræbere, tarmkræft, synes vegetarmad ikke at beskytte imod.
Undersøgelsen er offentliggjort i British Journal of Cancer, skriver BBC og er finansieret af Kræftens Bekæmpelses søsterorganisation i England, Cancer Research UK.
Forskere fra universiteter i England og New Zealand fulgte 61,566 britiske mænd og kvinder, og der var både vegetarer, folk der også spiste fisk og kødspisere i gruppen.
Overordnet viste undersøgelsen, at blandt en samlet befolkning vil omkring 33 ud af 100 mennesker udvikle kræftformer i løbet af deres liv, mens det samme kun er tilfældet for 29 ud af 100 vegetarer.
»I øjeblikket er undersøgelsesresultaterne dog ikke stærke nok til, at vi vil anbefale større ændringer i kosten hos mennesker, der får en normalt varieret kost«, siger professor Tim Key, en af forskerne bag undersøgelsen.
Forskerne fandt markante forskelle mellem kødspisere og vegetarer i forhold til at få lymfekræft og kræft i blodet, idet vegetarer kun har omkring den halve risiko for at få disse former for kræft i forhold til kødspisere.
I forhold til myelomatose, en forholdsvis sjælden type knoglekræft, er vegetarer 75 procent mindre tilbøjelige til at udvikle sygdommen end kødspisere.
Reduktionen i risikoen for at få kræft af de omtalte typer var mindre udtalt for fiskespisere.
Årsagerne til det er uklare, siger forskerne, men blandt mulige forklaringer peger de på, at kød kan indeholde virus og mutations-fremmende ingredienser, eller at grøntsager yder en særlig beskyttelse mod visse kræftformer.
Der var også markante forskelle i antallet af mavekræfttilfælde. Talmaterialet er ikke stort, men fiskespisere og vegetarer udviklede kun denne type kræft en tredjedel så ofte som kødspisere.
Imidlertid viste undersøgelsen også, at den relative risiko for fiskespisere og vegetarer for at få livmoderhalskræft var den dobbelte af kød-spiserne.
Antallet af sager var små, og kan være ned til tilfældighederne, men forskerne sagde, at det var muligt, at kostfaktorer påvirker virusset bag livmoderhalskræft.
En talsmand for det britiske Cancer Research UK siger, at undersøgelsens resultater lægger sig op af andre beviser på, at risikoen for mavekræft stiger med mængderne af rødt og bearbejdet kød.
Kilde: tjek.dk
(oprettet 6. juli 2009)