Du skal ikke grine af mennesker, der mener at kunne forudsige vejret ved hjælp af deres gigt. En ny irsk undersøgelse viser, at vejrforudsigelser fra gigtplagede kan være troværdige.
“Det bliver snart regn. Jeg kan mærke det på min gigt.”
Der er blevet smilet meget af den type udsagn igennem tiden, uanset om de er kommet fra gigtplagede eller skælme, der blot har fundet tanken om, at en helbredsmæssig skavank kan fungere som barometer, morsom.
Men måske er det slet ikke så morsomt. Et netop offentliggjort studie fra Musgrave Park Hospital i Belfast fastslår, at mennesker med leddegigt har væsentlig mindre sygdomsaktivitet i perioder med solskin og lav fugtighed. Det modsatte er dermed også tilfældet: Regn og kulde gør ondt værre.
133 patienter med leddegigt har deltaget i studiet. Alle havde ved undersøgelsens begyndelse fået medicin i mindst seks måneder.
Gigtaktiviteten blev målt hos hver enkelt patient i forhold til høje og lave temperaturer, højtryk og lavtryk, regn, solskin, fugtighed og vind.
Der blev målt efter DAS-modellen, der er en særlig metode til måling af gigtaktiviteten ved leddegigt, og hvor udfaldet er en kombination af blodprøver, lægens vurdering og patientens egen oplevelse.
– Vi værdsætter, at der endelig kommer dokumentation for det, som gigtpatienter i årevis har sagt, og undersøgelsen viser, at det er vigtigt at inddrage patienternes egne erfaringer i forskningen, siger direktør i Gigtforeningen, Lene Witte.
Mellem 35.000 og 50.000 danskere skønnes at lide af gigt, og hvert år kommer der mellem 3000 og 5000 nye patienter til. Kvinder rammes tre gange så hyppigt som mænd, og sygdommen opstår typisk i 30 til 50 års alderen.
Kilde: Gigtforeningen