Nyheder

Veluddannede får sundere børn

10. januar 2008

Børn født af mødre med kort uddannelse har dobbelt så stor risiko for at dø inden for det første leveår sammenlignet med børn født af veluddannede mødre.

Når en kvinde med kort uddannelse føder et barn, er der større risiko for at barnet har lav fødselsvægt, bliver født for tidligt eller dør. Det viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Nitten børnesundhedsforskere har udgivet bogen 'Social ulighed i sundhed blandt børn og unge', hvor forskerne kigget på risikoen for lav fødselsvægt, for tidlig fødsel og død i første leveår hos børn født i 2003 og sat det i forhold til længden af moderens uddannelse. Resultaterne viser, at børn født af mødre med kort uddannelse har dobbelt så stor risiko for at veje mindre end 2500 gram ved fødslen, og dobbelt så stor risiko for at dø inden for det første leveår sammenlignet med børn født af veluddannede mødre. Samtidig er risikoen for at blive født for tidligt er endvidere en halv gang større for børn født af mødre med kort uddannelse end børn født af veluddannede mødre. Resultaterne dokumenterer ifølge forfatterne, at social ulighed i sundhed blandt børn viser sig ikke kun i de første leveår, men gennem hele barndommen, og forfatterne forsøger med bogen for første gang at give et samlet overblik over den eksisterende viden på området, beskriver mekanismer bag ulighederne, og kommer med forslag til, hvor der er behov for en indsats. Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelAlkohol og motion giver længere liv

Næste artikelEn duft af tandpasta