Savner du mening og retning? Men bliver rundtosset, bare du tænker på at lave en karrierekoldbøtte og gøre noget helt andet? Bare rolig. For langt de fleste kræver det mest af alt en ny måde at tænke karriere på.
Fremtidsforskerne er ikke i tvivl. Jagten på meningen med MIG kommer til at fylde endnu mere i de kommende år. Ikke på den navlepillende måde, som 90’ernes selvudvikling var præget af, men på en måde, der handler at gøre en forskel for andre.
De gamle grækere kaldte det „den indre daimon“: det kald, vi alle kan føle inden i os, og som hjælper os med sin stille hvisken igennem irritation og frustration over vores situation. Også i arbejdslivet. Sæt derfor pris på din utilfredshed eller frustration, hvis du er en af dem, der savner mening i dit arbejde.
Tænk, hvis det bare er udtryk for, at du har noget mere værdifuldt at bringe i spil, end du gør i de opgaver eller inden for de rammer, du har i dag? Tænk, hvis utilfredsheden er til for, at du skal begynde at arbejde på en ny måde – måske endda uden at skifte hverken arbejdsplads, chef eller titel? Tænk, hvis frustrationerne ikke handler om, at du vil have mere, men i stedet vil give mere?
Det, der kalder, kalder, uanset om du lytter eller ej. Og det er slet ikke så svært at forene karriere og kald, men det kræver, at vi tænker begge dele på en ny måde.
Mange føler ikke, at de har en karriere, fordi det kun er for de få og særlige, der vil helt til tops. Andre synes, at karriere lyder som rundsave på albuerne, og det har de i hvert fald heller ikke. Og så er der selvfølgelig dem, der lægger i ordet, hvad de vil og har det godt med det.
Men prøv engang at flytte fokus fra din karrieres mange mål og titler til din karrieres formål og mange muligheder for at bidrage. Så din karriere bliver et bevidst og meningsfyldt forløb, hvor du lytter til, kommunikerer og realiserer det, der kalder på dig. Samtidig med at du gør en tiltrængt forskel for andre.
Mange af os har lært, at karriere handler om at kravle op ad karrierestigen. For at få kaldet tilbage i karrieren skal vi skifte stigen ud med et formål, som giver et fast og meningsfuldt omdrejningspunkt i vores karriere – og udsigt til en masse problemer eller behov, som kalder på lige netop os som en løsning på. Uden at vi behøver ”stige til næste trin” og skifte titel, chef eller arbejdsplads for at gøre den forskel, vi drømmer om.
En skæbne, der forpligter og fratager os muligheder. Noget lyserødt. Et erhverv, der går i arv gennem generationer. Eller noget religiøst og selvopofrende, som handler om at gøre en vigtig forskel for andre, mens man selv må leve med afsavn. Helst uden en krone på lommen.
Ligesom mange finder det utilfredsstillende kun at rette blikket mod personlige ambitioner og næste trin på karrierestigen, synes mange også, at der mangler noget i det opofrende kald. Godt nok kan det give mening at gå på kompromis i en højere sags tjeneste eller for et velgørende formål, men hvorfor nøjes, når det ikke er nødvendigt?
Det moderne kald handler om noget andet end det traditionelle. Det handler om, hvad der kalder på dig indefra, når du spørger dig selv:
Hvad vil jeg stille mine kompetencer til rådighed for?
Hvilke problemer spotter jeg som det mest naturlige i verden løsninger på?
Hvad er jeg så optaget af, at jeg ikke kan lade være, uanset hvad jeg bliver bedt om?
Hvad oplever jeg en stærk trang til at kommunikere, at jeg står for?
At få kaldet tilbage i karrieren er en formålsdrevet, nytænkende og mulighedsskabende ny vej i arbejdslivet. Det er et bæredygtigt alternativ til at forene det indadtil meningsfyldte og det udadtil værdiskabende.
På denne vej er det ikke et krav, at du skal være god til at klatre på stiger, springe ud som selvstændig eller være direktør. Den er tilgængelig for ”helt almindelige mennesker med helt almindelig jobs”. Her er den rette hylde en måde at bidrage på, og det vigtige er, hvad netop dit bidrag er, hvordan du kommunikerer det klart og opsøger muligheder i tråd med det.
Gå den nye vej, hvis det kalder på dig at bruge dig selv på en måde, der både skaber mening for dig selv og andre. Hvis du vil investere i at blive til ”nogen” og ikke bare ”noget”. Og tager det seriøst, at uddannelsessystemet, institutionerne og arbejdsmarkedet i stigende grad stiller krav om, at du forholder dig konstruktivt til, hvorfor du vælger og gør, som du gør.
Artiklen er baseret på Jette Bülck og Line Dahls bog ”GPS til dit nye arbejdsliv”
Find den som e-bog eller bestil et trykt eksemplar på karrierekald.dk