Krop

Venepumpeøvelser

Kredsløbet handler ikke kun om hjertesundhed, men om at sikre hele kroppen den næring og energi, der skaber et godt liv. Læs her, hvordan det hænger sammen – og lær de effektive venepumpeøvelser, som afbøder skadevirkningerne af et stillesiddende liv

Foto: Shutterstock
13. juni 2023

Al aktivitet gælder. Venepumpeøvelserne her er ment som inspiration.

Vi overser fødderne mange gange på en dag

Når det handler om, at blod er liv, så er hjerte/lunger selvfølgelig prioriteret over fødderne.

Mange oplever, at fødderne lider under kredsløb, der ikke er effektivt.

Der er tale om kolde fødder, hævede ben, kramper, ”døde fødder” der ikke kan bevæges ret meget. Men for pokker, det er de fødder, du går på og gerne skal blive ved med at gå på i al fremtid! Meget af dagen er de lukket inde i stramme strømper og snævre sko. Vi må befri de undersåtter, lukke dem ud i lyset og få pustet liv i dem.

Få liv i fødderne

Start med at få fingre i en pigbold/massagebold (størrelse som en tennisbold) Stå op. Rul bolden under den ene fodsål. Kom over hele sålen, også på siderne, tæerne, på langs og på tværs.

Når den ene fod er rullet, så stå lige et øjeblik med begge fødder på jorden og mærk forskellen. Giv den anden fod en tilsvarende tur.

Så er fødderne klar til at blive brugt og trænet.

Undersøg hvad de kan – bøj tæerne, spred tæerne fra hinanden
”Vinke” med tæerne
Stritte med storetåen
Stritte med de 4 små tæer
Stå på tæer
Stå på hæle

Ømme lægge

Har du gået, stået eller trænet og fået ømme lægge? Eller haft krampe i underbenene? Så ved du, hvor stjerneondt det gør, og at man kan være øm i flere dage efter. Man kan også have ondt i underbenene af andre årsager, som gør det svært at gå, fx nedsat kredsløb som vil skabe lokalt iltunderskud.

Hvis du går ind på Naturli Instagram profil, så viser jeg en virkelig effektiv og behagelig øvelse, der hjælper.


Inspiration til øvelser

Sæt begge fodsåler i underlaget, så du ligger med bøjede knæ. Løft så enden op fra gulvet, og i en rolig bevægelse løft hele rygsøjlen op så du til sidst kun står på fødder og skuldre. Lav nogle dybe vejrtrækninger. Rul roligt og kontrolleret ned igen (vi har ikke veneklapper til at hjælpe med tilbageløbet i bækkenet. Derfor bruges her tyngdekraften).

Læg dig på ryggen og løft benene op i luften. Lav nu store cykelbevægelser.

Lad nu begge ben pege lige op i luften, og lav små grundige cirkler i ankelleddene, først den ene vej og derefter den anden.

Lig nu med det ene ben bøjet, foden i gulvet, og det andet ben strakt ud på gulvet. Nu begynder du at vippe grundigt med foden på det strakte ben SAMTIDIG med at du langsomt hæver benet til lodret. Du kan nå mange vip med anklen på vejen op. Når foden er helt oppe i luften, så begynder nedturen på samme vis. Anklen bøjer og strækker, og langsomt sænker du benet helt ned til gulvet.

Forrige artikelFå gang i det vigtige kredsløb

Næste artikelSom at miste et familiemedlem

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.