Nyheder

Vi blæser på kostråd

10. april 2007

Danskerne er fløjtende ligeglade med myndighedernes kostråd, viser en rundspørge fra Suhrs Seminarium.

Undersøgelsen, som er foretaget af to studerende (Pernille Valet og Ellen Tørsleff) ved Suhrs Seminarium blandt et repræsentativt udsnit af danskerne, viser, at blot hver anden dansker har hørt udtrykket “de 8 kostråd”, og det er primært kvinder, som kender til kostrådene.

Kun 23 procent af befolkningen er interesseret i mere information om kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd blev lanceret i foråret 2006 sammen med det såkaldte kostkompas og erstattede samtidig de syv gamle kostråd. Ernæringsekspert Gitte Laub Hansen fra Suhrs Videncenter kalder undersøgelsens resultater dybt problematiske. Hun udtaler til fpn.dk, at resultatet af rundspørgen tyder på, at hele Danmarks nationale kostomlægning ikke kan bero på oplysning alene. Og at Regeringen må skabe vilkår og muligheder for, at folk kan spise sundt i daginstitutioner, på skoler og i kantiner på arbejdspladser. Den sunde mad skal gøres tilgængelig.

Tubberware-formidlingIfølge Pernille Valet og Ellen Tørsleff, de to studerende fra Suhrs som har undersøgt danskernes holdning til ”de 8 kostråd”, så går de gode viljer fra myndighederne ofte hen over hovedet på folk, og det kan den traditionelle metode med kampagner og pjecer takkes for. De mener, at der skal gives individuel vejledning. Det kan fx være ved at komme hjem i folks eget køkken – lave homeparties efter Tubberwareprincippet. Hele undersøgelsen af kendskab til kostråd bliver i april langt ind på www.sundhedsformidlerne.dkKilder: Ingeniøren, Jyllandspostens forbrugersite fpn.dk, tidsskriftet Samvirke, April, 2007 og Sundhedsbørsen.dk.

Forrige artikelMundskyllemidler skader ikke fyldninger

Næste artikelTape hjælper mod inkontinens