Jordens ressourcer er ikke endeløse og i takt med, at vi bliver flere mennesker, som forbruger mere, vil det kun blive sværere at få dem til at række. Men små ændringer i hverdagen, kan være med til at gøre en forskel.
Vores forbrug tærer på kloden. Og for hver gang vi kører i vores bil, køber et par bukser, tømmer en flaske shampoo eller spiser et stykke frugt, tærer vi lidt mere. I år har vi forbrugt mere end nogensinde, og derfor blev den 1. august dagen, hvor vi opbrugte jordens ressourcer for i år. Fra nu af er det overforbrug.
Og danskerne er langtfra helgener, når det kommer til det aftryk, vi efterlader os. Vi er faktisk det 9. mest forbrugende land, og hvis resten af verdens befolkning forbrugte som os, ville vi have opbrugt et års ressourcer på bare tre måneder. I modsætning hertil ville vi kunne holde næsten året ud, hvis alle mennesker brugte det samme som vietnameserne.
Heldigvis har vores ansvar for kloden, de arter og mennesker, der befolker den, og de fremtidige generationer fået mere fokus i de senere år. Paris-aftalen satte loft på, hvor høj en temperaturstigning, vi vil tillade – to grader –, brugen af sol- og vindenergi stiger, el- og hybridbiler fylder mere på vejene, og genbrug er blevet en modeting. Men der er stadig meget at tage fat på.
Et sted, vi kan gøre noget, er ved vores forbrug, og en af de helt store syndere i vores forbrugsvaner er plastik. Plastikken har det med at ende steder, hvor det ikke skal – det ryger ud af vinduet, over siden på en båd eller finder på anden vis vej til havene og skovene, hvor det ødelægger naturen. Situationen er uholdbar, og derfor har det også fået politisk bevågenhed.
Tidligere i år foreslog EU-kommissionen at forbyde al engangsservice i plastik og alle plastiksugerør. Det er et led i en større strategi for at mindske brugen af plastik og plastikforurening. De håber at have forslaget vedtaget i 2019. Men inden de når så langt, er der også ting, vi alle sammen kan tænke over i dagligdagen, som mindsker vores brug af plastik og aftryk på planeten.
Der er nemlig efterhånden kommet mange alternativer til plastik såsom spiselige tallerkner lavet af hvedeklid, tandbørster i bambus og fryseposer i bioplast lavet på majs. Noget af det nyeste i kampen mod plastik er plastfri løsninger på produkter, der ellers normalt er pakket i plastikemballage. Det er tilfældet med de håndlavede og naturlige shampoobars fra Organic Beauty Supply.
Shampoobaren er, i modsætning til de fleste shampooer, i en fast form, der gør, at den ikke er pakket i tuber, men en lille papæske, og efter udpakning kan den enten stå selv eller puttes i en genbrugelig boks. Den efterlader med andre ord ikke plastikrester, der kan ende som forurening i naturen.
Du tænker måske, hvordan sådan en fast shampoo fungerer, men det er faktisk ikke så svært. Baren skal simpelthen bare gnides mod vådt hår til det skummer, og så masseres rundt i håret, før du til slut skyller det ud og stiller baren tilbage på plads. Baren er lavet i bedst mulig forening med naturen – uden brug af palmeolie, sulfat og parabener, og så er den selvfølgelig certificeret Crueltyfree og Vegan.
Men nytænkningen af emballagen er nok det sted, der skiller sig mest ud, og det tyder også på, at bølgen af “less waste”, som baren ridder på, bliver det nye sort. For emballage er et oplagt sted at skære ned på verdens forbrug og en nødvendighed, hvis EU-Kommissionens forslag om at skære ned på brugen af plastik går igennem. Og så er det en nem måde, at få en mere plastikfri hverdag, spare en smule på jordens begrænsede ressourcer og mindske sin plastikforurening.
Hvis du er interesseret i at se mere om shampoobaren, kan den købes på: www.organicbeautysupply.dk
Forrige artikelMakeup: Sunde prinsesser eller grøn pyntesyge?
Næste artikelNu skal markerne være grønnere