Solforskrækkelse og for lidt fisk er årsagen til, at stadig flere og flere danskere kommer til at lide af D-vitaminmangel.
Dermed øges også risikoen for alvorlige kræftsygdomme, bl.a. brystkræft, tyktarmskræft og blærehalskræft. viser ny forskning. »Meget tyder på, at D-vitaminmangel skal betragtes som en lige så stor risikofaktor for brystkræft som den vestlige livsstil med meget animalsk fedt, alkohol og mangel på motion,« fortæller 1. reservelæge, ph.d. Lars Rejnmark Nielsen, Århus Sygehus. Lars Rejmark Nielsen gennemgår i dag i Ugeskrift for Læger en række videnskabelige undersøgelser fra USA og Europa, der alle påviser, at kvinder, der mangler D-vitamin, har op til 20-30 pct. øget risiko for at blive ramt af brystkræft. Risikoen for at dø af brystkræft øges med 10-20 pct. ved D-vitaminmangel. Ca. 4.000 danske kvinder får hvert år konstateret brystkræft. En fjerdedel af disse kan måske tilskrives mangel på D-vitamin. Også sygdomme som sukkersyge, hjerte/karsygdomme og sclerose sættes i disse år i forbindelse med mangel på D-vitamin, fortæller Lars Rejnmark Nielsen. Solens UVB-stråler og fed fisk er de vigtigste kilder til D-vitamin.
BrystkræftEn undersøgelse blandt 88.000 amerikanske sygeplejersker, »Nurses' Health Study«, viser, at kvinder i New York langt oftere rammes af brystkræft end deres medsøstre i det solrige Californien. Det samme mønster ses i Europa, hvor kræftforekomsten er større i Nord- end i Sydeuropa, hvor solen skinner en større del af året. Samtidig viser det sig, at kvinder med mest D-vitamin i kroppen klarer sig bedst. En undersøgelse fra Norge viser, at kvinder, der fik konstateret brystkræft i sommer- og efterårsmånederne, havde en betydelig lavere dødelighed end kvinder, som fik stillet diagnosen i vinter- og forårsmånederne.
Fisk to om ugen Eksperterne anbefaler, at man spiser fisk to gange om ugen og sørger for at få en halv times sol hver dag i sommerhalvåret for at opbygge kroppens D-vitamindepoter for vinteren. “Er man ude midt på dagen, planlægger man at være ude i solen i længere tid, og specielt midt på dagen, er det selvfølgelig fornuftigt at bruge solbeskyttelse, « siger Lars Rejnmark Nielsen.
Det skønnes, at godt halvdelen af den danske befolkning ligger lavt i D-vitaminniveau i vinterhalvåret.
Kilde: Berlingske Tidende
Forrige artikelMænd bliver stressede af at arbejde hjemme
Næste artikelEr spininng skyld i knæproblemer?