Liv

”Vi har alle sammen en stemme, så brug den!”

11. juli 2016

På det mørke lærred skaber hun fiktive forestillinger. I det virkelige liv har hun klare forestillinger om, hvad vi kan gøre bedre for kloden og hinanden. Skuespiller Connie Nielsen kæmper for humanitet, klimaforandringer, optimisme og samhørighed.

Måske er det et faktum, at når et menneske brænder engageret for en sag, som er større end dem selv, så lyser de op. Connie Nielsen overstråler i hvert fald PH-lamperne over det ovale bord i mødelokalet på Holstebro Musik Teater, mens hun taler om at skaffe rent vand, bedre hygiejne, uddannelse og tryghed til tusindvis af mennesker, der lever i den værste slum i Afrika.

Tilbage i 2010 tog skuespiller Connie Nielsen på filmoptagelse i Nairobi. Så langt øjet rakte, mødte hun lerhytter, rustne bølgebliktage, gader fulde af afføring og mennesker i dyb fattigdom. Connie Nielsen indså, at her var fattigdom et fængsel, ingen nogensinde vil slippe ud af. Her var lutter midlertidige løsninger på vedblivende problemer. Men her var også muligheder for noget andet. Hvis bare nogen ville give disse mennesker en ærlig chance og dyrke potentialerne på en bæredygtig måde, kunne livet måske ændres til det bedre.

 

Hollywoodstjerne på mission i Afrika

Hvor andre så fattigdom og uløselige problemer, så Connie Nielsen et uudnyttet potentiale. Derfor blev hun initiativtager og medejer af hjælpeprojektet The Human Needs Project.

Pilotprojektet var fra start af tænkt og gennemført som et bæredygtigt foretagende, der skulle skabe bedre levevilkår i Kibera på en måde, så indbyggerne selv fremover kan opretholde et værdigt liv med muligheder og fremtidshåb. Løsningerne i projektet bygger udelukkende netop på naturlig energi og grøn teknologi. Planen er på sigt at overføre modellen fra Kibera Town Center til andre slumkvarterer i verden.

Siden starten på projektet er der også udformet et stipendieprogram for unge piger i Kibera kaldet Road To Freedom-stipendier, og sidste år afholdt man Kibera Talentshow. Men komplekse problemer kræver komplekse løsninger. Og tid. Bunkevis af tid. Til juli har Kibera Town Center med rent drikkevand, sanitet, voksenundervisning, WiFi samt mikrolån været åbent i to år.

 

En af de største oplevelser i livet

Man kan næsten høre lyden af skovle og hjerter, der banker i takt, når Connie Nielsen fortæller om en af sit livs største lykkeoplevelser.

Året 2012, side om side med kenyanske indbyggere og den danske ambassadør, brydes jorden til Kibera Town Center, et smukt symbol på håb midt i en afrikansk slum og lerhytternes håbløshed. Unge mænd og kvinder fra slummen er uddannet til at drive stedet. Undervejs har der været masser af modvind og dødstrusler.

– Der er mange mennesker, der har interesse i at fastholde folk, der bor i slum lige præcis i de meget trange kår, de lever og dør i, fortæller Connie Nielsen.

Men med hårdt arbejde og en fælles indsats mellem erhvervsliv, forskning og lokalsamfundet er Town Centeret en selvforsynende succes på andet år. Succesen kan man roligt give Connie Nielsen en stor del af æren for, men beskeden, som kun en jyde kan være det, nedtoner hun de mange års slid og slæb.

– Husk at kigge forbi Town Center-cafeen, hvis du skal en tur til Nairobi. Her får du den bedste cappuccino, kan jeg godt hilse og sige – og det til en god pris også, siger Connie Nielsen.

Selvom den smukke skuespiller er med til at gøre en forskel for tusindvis af mennesker i Afrika, er hun hverken frelst eller færdig med at kæmpe. Hun gør, hvad hun kan i kraft af sin stemme, som høres højere end de flestes, som f.eks. at sidde i CSR-fondens bestyrelse, der blandt meget andet hvert år præmierer virksomheder, der har gjort en målbar indsats inden for økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Men alle bør gøre noget, og alle kan gøre noget, ifølge Connie Nielsen.

 

Jorden er syg med stille katastrofer

– Vi gør så meget for at være sunde, vi kigger på næringsindholdet i vores madvarer, men hvad med at der også stod, hvor meget bøffen har kostet i CO2-udslip? Hvad hjælper det at være sund og rask, hvis jorden er syg med klimaforandringer, hungersnød og uregerlige storme?

Den danske skuespiller har kronisk jetlag, som hun selv kalder det vilkår, at hun ofte skifter mellem tidszoner, når hun pendler mellem de tre grundpiller i sit liv: skuespilkunsten, familien og kampen for en bæredygtig planet. Sprogskiftet plager hende nu ikke, og det danske galopperer derudad sammen med de mange idealistiske tanker om at rydde op efter 100 års forbrugsfest, gøre verden til et mere bæredygtigt sted samt løfte mennesker ud af fattigdom.

Det med at gå særligt op i at skabe bæredygtige vilkår og passe på miljøet stammer helt tilbage fra barndommen i Jylland.

– Min far har altid lært mig at være ordentlig og virkelig have ansvarsfølelse samt passe på omgivelserne, fortæller Connie Nielsen.

 

Ingen går fri for klimaforandringerne

At vi er nødt til alle sammen at hive ansvarsfølelsen frem og passe på, viser rapporter fra blandt andet FN’s klimapanel, som fastslår, at klimaforandringerne allerede er over os, og et stigende CO2-udslip vil forstærke risikoen for konflikt, oversvømmelser og flygtningekriser i dette århundrede. Ingen på denne planet vil være uberørte af konsekvenserne af klimaforandringer.

Situationen rent tidsmæssigt er så graverende, at børn født i dagens Danmark knap nok er blevet studenter, før problemerne for alvor vil vise sig, hvis der ikke bliver handlet inden for en ganske kort årrække. Alligevel er Connie Nielsen optimist om en hals.

– Hvis blot vi står sammen, og alle bliver mere bevidste om vores rolle som forbrugere og som borgere på jorden, så er der håb forude. Jeg vil altid pege på, hvad vi kan gøre frem for bare at løfte pegefingre. Jeg tror på det gode i mennesket og på at kigge fremad. Det er godt at kunne skue tilbage og forstå, hvordan vi er havnet her, og det skal vi gøre, men jeg vil langt hellere forestille mig, hvordan det kan blive – hvor god verden kan blive, siger Connie Nielsen.

 

Den bevidste forbruger gør en forskel

Connie Nielsen er overbevist om, at hvis vi skal skaffe mad til alle i verden i fremtiden, så er der behov for nytænkning med fokus på bæredygtighed. Konklusionen er let nok. Derimod er der ingen lette løsninger til at komme derhen.

Connie Nielsen foreslår, at vi starter med os selv lige midt i hverdagens valg.

– Træf bevidste beslutninger. Dine valg som forbruger er en politisk aktion. Se dig selv som et politisk engageret menneske i det øjeblik, du tager pungen frem. Som forbruger er du aktivist hver eneste dag, når du handler ind. Skriv til virksomhederne, jeg vil gerne fortsætte med at købe jeres produkter, men hvad gør I for at spare, hvordan er det her svinekød bragt til mit bord, hvor meget har det kostet vores åer, vores hav, hvor meget har det kostet vores grundvand? Kig på svaret og insister så på bæredygtighed, siger Connie Nielsen.

Hun er helt med på, det ikke altid er let at have overskuddet til at være en bevidst forbruger. Man er måske for træt eller fattig, men det handler om at gøre det til en vane at kigge kritisk på varedeklarationen, finde ud af, hvad der er i maden, og fremfor alt, hvilken vej varen har taget for at komme frem til dig.

– Brug din stemme. Spørg dig selv: hvad kan jeg gøre? Lad være med at give op på forhånd og lad være med at tro, at du ikke er en del af verden. Vi deler alt. Bevar optimismen. Lidt er bedre end ingenting. Vi hænger allesammen sammen, og grøn tænkning er både godt for bundlinjen, godt for kroppen og godt for klimaet, siger verdensstjernen ivrigt.

__________

 

Læs mere

Links til mere viden om de bæredygtige projekter:

www.humanneedsproject.org

www.CSR.dk

www.roadtofreedomscholarships.org

__________

 

2pm_specialBlå bog

  • Født Connie Inge-Lise Nielsen i København 1964
  • Flyttede til Frederikshavn som 9-årig
  • Tog til Paris som 18-årig og arbejdede som model
  • Fik sit filmgennembrud i 1997 i ”Djævlens advokat” med Keanu Reeves og Al Pacino
  • Har medvirket i Susanne Biers ”Brødre” og von Triers ”Nymphomaniac”
  • Medstifter af Human Needs Project
  • Bestyrelsesmedlem i CSR Fonden
  • Er ved at indspille filmen Wonder Woman, som får premiere 2017
  • Efter et forhold på 9 år med Metallica trommeslager Lars Ulrich, gik de fra hinanden i 2012
  • Er mor til to drenge

Forrige artikelGlutenfri bananpandekager med bær

Næste artikelPas på farligt stof i din solcreme