Vi har brug for magnesium – sandsynligvis mere end vi får

Af: Clara Edgar

Foto: Adobe Stock

Magnesiummangel kan give en lang række forskellige symptomer fra ømme muskler til kramper, rystelser og træthed. Og det er egentlig ikke svært at få magnesium – det er desværre bare de færreste, som får det i tilstrækkelig mængde.

Du har måske hørt, at sunde knogler kræver calcium. Men de kræver i lige så høj grad magnesium. Og det er særligt vigtigt at få tilstrækkeligt med magnesium, hvis man tager calcium-tilskud. Magnesium sørger nemlig for at holde calcium ude af de celler, som ikke har brug for mineralet, og hvor det faktisk kan virke som gift.

Men det er ikke kun knoglerne, der har brug for magnesium. Det har musklerne og nervesystemet også. Derfor kan det også give mange forskelligartede symptomer, hvis ikke man får et tilstrækkeligt dagligt indtag. Alt fra muskelsvaghed og knogleskørhed til vejrtrækningsproblemer og depression.

Heldigvis er det ikke svært at få magnesium. Mineralet findes i frugt, grønt og nødder. Udfordringen er, at man skal have et ret stort indtag af de fødevarer for at nå op på det daglige anbefalede indtag, der ligger på 375 mg. for voksne. Og særlig svært kan det være, hvis man dyrker meget sport, er overvægtig eller gravid, hvor man faktisk har brug for endnu mere.

Frugt, grønt, nødder, tilskud?

For at passe på muskler, knogler og nervesystem, kan det altså være en god ide at implementere mere frugt, grønt og nødder i sin hverdag. Det kan eksempelvis være ved at putte nødder og kerner ovenpå yoghurten eller havregrynene, eller lave smoothies med mange grøntsager.

Men man kan også få magnesium som kosttilskud, hvilket er en nem måde at øge sit indtag. Det er en særlig god idé, hvis man for eksempel spiser meget junkfood, drikker meget kaffe, er på p-piller eller er oppe i årene. Her er det bare vigtigt, at man er opmærksom på, om tilskuddene primært indeholder organisk bundet magnesium, eller eksempelvis uorganisk magnesiumoxid. Det første er nemlig lettere for kroppen at optage.

Det er nemt at teste magnesiumtilskuddet. Det kræver faktisk kun et glas vand.

Smid tilskuddet i et glas vand

Ved at lade sit tilskud opløse i et glas vand, finder man hurtigt ud af, hvor optageligt det er. Her kan nævnes at Bio-Magnesium, som består af tre magnesiumsalte og indeholder 200 mg. magnesium, der opløses på under to minutter. Magnesiumindholdet ændrer sig ved opløsningen i maven til en ion-form. Det betyder, at tarmen kan optage det.

For nogle er det en særlig god ide at tage magnesiumtilskud. Det kan det være, hvis man har et øget behov for mineralet eller får en meget lille mængde gennem kosten. Men uanset hvad, er det de færreste, som udelukkende gennem kosten får de korrekte mængder.

Det er skadeligt for musklerne, knoglerne og nervesystemet og kan medføre enerverende symptomer og lidelser, der hæmmer livskvaliteten og sundheden.

4 kommentarer

 • Anne Vingtoft siger:

  Mange tak for artiklen og jeres iøvrigt udmærket tidsskrift. MAGNESIUM findes jo i en del forskellige udgaver og former (-oxid, -pidolat, chelat, etc….) – kunne I give en forklaring på forskellene og hvilken type Magnasium egner sig bedst til hvad. På forhånd mange tak! Mvh Anne Vingtoft

 • Steen Hansen siger:

  Balance, er efter min mening, det vigtigste, for at få eller opretholde,
  et godt, sundt og vist også langt liv.

  Og den balance har vi mennesker, så fået ødelagt mere eller mindre,
  af nogle magtsyge mennesker.

  Så nu er der nogen der laver kurser i de forskellige former for balance,
  som vi har mistet, ved at lade os misbruge, af de magtsyge.

  Nogen mennesker, har så eksempelvis anskaffet sig Hunde,
  som var særdeles gode til balance og var nyttige rollemodeller
  for menneskene.

  Men det fandt de magtsyge mennesker også ud af,
  så nu har de også fået held til ødelægge,
  en hel del af hundenes fine og velafbalancerede liv!

 • Lene Kaldau siger:

  Hej. Jeg har næsten daglige kramper i kroppen, og tager magnesium tilskud. Hvor meget tilskud må man tage? Mvh Lene.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *