Nyheder

Vi kan få abstinenser af søde sager

25. november 2009

Normalt forbinder vi abstinenser med alkohol, piller og hårde stoffer, men sukkerafhængige får lignende tegn, når de ikke får deres ration af sukker.

Helt almindelige mennesker med en sød tand, der er vant til at indtage slik og andet sukkerstads, kan opleve angst og få uro i kroppen, hvis de ikke før deres daglige sukkerfix. Det viser ny amerikansk forskning foretaget af Boston University School of Medicine.

Undersøgelsen blev baseret på forsøg med rotter og viser tydelige ændringer i rotternes adfærd. I dagene efter rotterne havde fået sukkerholdigt foder, blev de urolige, angste og holdt sig for sig selv i deres bure. Stresshormonet corticotropin releasing factor blev udløst, når de ikke længere fik søde sager, opdagede forskerne gennem analyser af rotternes hjerner.

Danske børn i farezonen

Selvom vi i Danmark ikke har lavet forsøg på området, mener ernæringsekspert fra Professionshøjskolen Metropol Preben Vestergaard Hansen, at vi kan døje med sukkerafhængighed.

– Siden vi var spædbørn, har vi været vant til at få sød og fed modermælk, så nogle siger, at vi er afhængige fra barnsben, siger Preben Vestergaard Hansen til metroXpress og fortæller, at cirka 80 procent af de danske børn får for meget sukker.

På Københavns Universitet synes man, at undersøgelsen lyder spændende.

– Man kan ikke drage nogen menneskelige konklusioner endnu, men jeg synes helt sikkert, at vi skal følge det op, siger Lars Ove Dragsted, professor i human ernæring til metroXpress.

metroXpress
(oprettet den 26. november 2009)

Forrige artikelSunde olier – fedende eller slankende?

Næste artikelLær den rette håndhygiejne

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.