Nyheder

Vi skal have meget mere D-vitamin

17. februar 2010

Forskere kan ikke få nok – nu anbefaler de fem gange så meget D-vitamin i forhold til tidligere anbefalinger.

Den amerikanske ernæringsekspert Andrew Weil er ikke i tvivl om, at D-vitaminet er yderst gavnligt – ja, ligefrem helbredende i visse sammenhænge. Han er grundlæger og direktør for Arizona Center for Integreret Medicin, og han opfordrer os til at spise løs.
– D-vitamin er fantastisk vigtigt for vores helbred, siger Andrew Weil til bladet Huntington Post. Derfor anbefaler han et dagligt indtag på 2.000 internationale enheder – ie (50 mikrogram). For blot fem år siden lød anbefalingen fra forskerne på 400 ie (10 mikrogram).

Fattige på D-vitamin i norden

Vores største og vigtigste kilde til D-vitamin er sollys, og det er der som bekendt ikke meget af på de nordlige breddegrader om vinteren. Mange af os mangler derfor D-vitamin, fordi solen kun står højt nok i juni, juli og august.
Vi kan også finde D-vitamin i æg, fede fisk og i fede mælkeprodukter og olier, men ikke i de samme mængder, som solen kan give os.

Ældre med D-vitamin

Bag Andrew Weil´s anbefalinger ligger undersøgelser, der har påvist, at jo højere koncentration af D-vitamin i blodet hos ældre, jo større er deres chance for at blive endnu ældre.
– Vi har i mange år vidst, at D-vitamin er nødvendigt for kroppen for at kunne absorbere kalcium og derved styrke knoglerne. Nye undersøgelser har imidlertid vist, at D-vitamin også øger modstandskraften over for en række sygdomme som kræft, hjertelidelser, allergier, psoriasis, sukkersyge, psykoser og luftvejssygdomme, deriblandt også forkølelse og influenza, forklarer Andrew Weil.

Vitamintilskud og sol

Han anbefaler, at vi indtager 2.000 ie af D-vitamin om dagen, bl.a. som vitamintilskud, da de mængder er svære at få i kosten. Derudover er det godt at tage 10-15 minutter i solen, når den er fremme – vel at mærke uden solcreme. Han mener ikke, at vi skal være bange for at få for meget.
– På gode sommerdage med stærk sol kan kroppen optage, hvad der svarer til 10.000-20.000 ie i timen uden at tage skade. Overskuddet udskilles automatisk.

(Oprettet den 18. februar 2010)

Forrige artikelMiddelhavskost for hovedets skyld

Næste artikelKedsomhed forkorter livet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.