Nyheder

Vi skal spise mindre salt

23. maj 2011

Danskerne spiser for meget salt. Et nyt partnerskab skal reducere danskernes saltindtag med tre gram dagligt og redde 1300 liv.

Fødevareministeriet har åbnet et nyt partnerskab med fødevareindustrien og flere interesseorganisationer, for at få danskerne til at spise mindre salt. Det anbefalede saltindtag ligger på fem til seks gram om dagen, men danskerne får langt mere. Undersøgelser viser, at danske mænd i gennemsnit får mellem ni og elleve gram dagligt, mens kvinder får et gennemsnit på syv til otte gram dagligt.

Saltet færdigmad

Årsagen kan primært findes i markedet for færdigmad. Saltindholdet i færdigvarer er ofte langt højere end en tilsvarende ret lavet fra bunden hjemme i køkkenet.  Det skyldes, at salt både er en billig konservator og en billig smagsgiver. Derfor er fødevareproducenterne sjældent karrig med saltbøssen.  

Tre gram salt mindre om dagen

Fødevareministeriets tiltag skal mindske det gennemsnitlige saltforbrug hos danskerne med tre gram om dagen. Det svarer omtrent til en halv teskefuld. Man har regnet sig frem til, at mindre salt i den størrelsesorden kan redde 1300 liv årligt, da langt færre vil få de livstruende hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk, der sættes i forbindelse med for meget salt i maden.

– Det glæder mig, at brancheorganisationer for fødevareerhvervet, patientforeninger, Forbrugerrådet og andre gode kræfter er gået sammen for at tage toppen af saltindholdet i maden, og jeg tror på, at partnerskabet kan reducere danskernes indtag af salt, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Mærkning af saltindhold

Et vigtigt indsatsområde for det nye partnerskab er en bedre mærkning af fødevarernes saltindhold, hvilket er på vej med bl.a. Nøglehulsmærket og nye EU-regler om mærkning.  Derudover vil man lave aftaler med fødevareindustrien om mål for reduktion af salt i de færdigpakkede fødevarer.

Mindre salt i gryderne

– Men vi skal også nå forbrugerne hjemme ved gryderne, hvor mange måske er lidt for ofte i saltkarret. Det vil ske med information på TV og i andet informationsmateriale, siger fødevareminister Henrik Høegh.

For meget salt kan – som nævnt – betyde øget risiko for hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk, men også mavekræft, knogleskørhed og nyresten er blandt sygdommene, som for meget salt kan forårsage.

Kilde: www.foedevarestyrelsen.dk

Forrige artikelDet rene drikkevand

Næste artikelTræn dit DNA og lev længe

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.