Nyheder

Vidste du, at dine øjne kan få solskader?

Foto: Adobe Stock
31. juli 2018

Er du en af dem, der ejer et par billige solbriller? Så skal du muligvis tjekke, om de har et CE- eller UV400-mærkat. Mange af de billige solbriller har nemlig ikke et filter mod UV-stråler og kan derfor snyde dine øjne til at tro, at de er sikre – uden de egentlig er.

 

[boxed align=”right” width=”half” label=”3 gode råd om solbriller”]

  1. Brug solbriller med UV-beskyttelse:
    Når du køber et par nye solbriller, er det egentlig underordnet, om de er billige eller dyre. Det vigtigste er, at de har et CE- eller UV400-mærkat, som er et løfte om, at de beskytter øjnene mod solens stråler.
  2. Brug solbriller hele året:
    Selv på de halvgrå efterårsdage er øjnene stadig udsat for UV-stråling, og du bør derfor bruge solbriller hele året rundt, når solen er fremme.
  3. Pas på de farlige timer:
    Vær ekstra opmærksom på, at have solbriller på først på formiddagen og sidst på eftermiddagen. Her står solen nemlig lavere på himlen, og det er derfor lettere at komme til at kigge direkte på den.

[/boxed]

Hvis du har oplevet at glemme dine Ray-Ban solbriller på legepladsen, sætte dig på dine Gucci-briller eller i et kort øjeblik kigge væk, hvor imens junior river dine Celiné-solbriller fra hinanden – så har du sikkert også overvejet at investere i et billigere par.

Men du bør stadig være lidt kræsen, for ikke alle billige solbriller beskytter mod UV-stråler, som kan være skadelige for dine øjne.

Billige solbriller snyder øjnene

De fleste af os er opmærksomme på at smøre vores hud ind i solbeskyttende cremer, når skal opholde os i solen. Men faktisk er vores øjne mere udsatte for solens stråler, end huden er.

Får du for meget belysning på dine øjne, kan de nemlig blive brændt i overfladen, hvilket kan give nogle smertefulde gener, som dog heler igen efter lidt tid, fortæller Toke Bek, professor i øjensygdomme ved Århus Universitet til Berlingske.

Solens UV-stråler kan også tilskrives en anden lidelse ved navn pterygium, som også kaldes surfer’s eyes, og som skaber forandringer i øjets overflade.

Solbriller åbner øjne

Et par billige solbriller har ofte kun farvet glas, som ikke indebærer et filter, der skærmer øjnene mod solens stråler. Det farvede glas mørklægger øjnene og snyder dem således til at tro, at solen ikke er så voldsomt til stede.

Derfor holder øjnene automatisk op med at kompensere for solen, og strålerne kan på den måde gå lige ind i dine forsvarsløse øjne.

Forrige artikelNy forskning: Ginkgo-ekstrakt kan hjælpe kognitivt efter slagtilfælde

Næste artikel8 tips til en kræftfri grill-aften