Vidste du, at dine øjne kan få solskader?

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Adobe Stock

Er du en af dem, der ejer et par billige solbriller? Så skal du muligvis tjekke, om de har et CE- eller UV400-mærkat. Mange af de billige solbriller har nemlig ikke et filter mod UV-stråler og kan derfor snyde dine øjne til at tro, at de er sikre – uden de egentlig er.

 

3 gode råd om solbriller

 1. Brug solbriller med UV-beskyttelse:
  Når du køber et par nye solbriller, er det egentlig underordnet, om de er billige eller dyre. Det vigtigste er, at de har et CE- eller UV400-mærkat, som er et løfte om, at de beskytter øjnene mod solens stråler.
 2. Brug solbriller hele året:
  Selv på de halvgrå efterårsdage er øjnene stadig udsat for UV-stråling, og du bør derfor bruge solbriller hele året rundt, når solen er fremme.
 3. Pas på de farlige timer:
  Vær ekstra opmærksom på, at have solbriller på først på formiddagen og sidst på eftermiddagen. Her står solen nemlig lavere på himlen, og det er derfor lettere at komme til at kigge direkte på den.

Hvis du har oplevet at glemme dine Ray-Ban solbriller på legepladsen, sætte dig på dine Gucci-briller eller i et kort øjeblik kigge væk, hvor imens junior river dine Celiné-solbriller fra hinanden – så har du sikkert også overvejet at investere i et billigere par.

Men du bør stadig være lidt kræsen, for ikke alle billige solbriller beskytter mod UV-stråler, som kan være skadelige for dine øjne.

Billige solbriller snyder øjnene

De fleste af os er opmærksomme på at smøre vores hud ind i solbeskyttende cremer, når skal opholde os i solen. Men faktisk er vores øjne mere udsatte for solens stråler, end huden er.

Får du for meget belysning på dine øjne, kan de nemlig blive brændt i overfladen, hvilket kan give nogle smertefulde gener, som dog heler igen efter lidt tid, fortæller Toke Bek, professor i øjensygdomme ved Århus Universitet til Berlingske.

Solens UV-stråler kan også tilskrives en anden lidelse ved navn pterygium, som også kaldes surfer’s eyes, og som skaber forandringer i øjets overflade.

Solbriller åbner øjne

Et par billige solbriller har ofte kun farvet glas, som ikke indebærer et filter, der skærmer øjnene mod solens stråler. Det farvede glas mørklægger øjnene og snyder dem således til at tro, at solen ikke er så voldsomt til stede.

Derfor holder øjnene automatisk op med at kompensere for solen, og strålerne kan på den måde gå lige ind i dine forsvarsløse øjne.

5 kommentarer

 • Carsten Bjerre siger:

  Kunne være spændende at høre, hvad jeres Carsten Vagn Hansen har at sige til denne artikel.
  Hvordan mon det kan være, at det (solen) som er grundlag for alt liv på jorden, nu er blevet skadeligt for os? Her tænker jeg både på solcreme og nu solbriller. Det er da ulogisk..
  Der er jo da hverken creme eller briller i naturen
  Venlig hilsen
  Carsten Bjerre

 • Iona Main Stewart siger:

  Solen er healende for os i moderation, ikke skadelig. Jeg har også hørt at solen er god for øjnene, derfor bruger jeg ikke solbriller. Her er moderation sikkert også vigtig. Jeg bruger heller ikke solcreme, måske lidt kokosolie. Men jeg er heller ikke meget ud i solen, i hvert fald ikke i det her vejr. Kun det jeg skal.

 • Brit siger:

  For mig at se noget ufatteligt vrøvl. Jeg er altså snart 70 og ser ufatteligt godt efter min alder. har aldrig brugt solbriller og bor tilmed de sidste 20 år i et område med rigtig meget skrap sol. Tror øjnene har brug for samme motion som resten af vores krop – blænde op – blænde ned – hele tiden… Derudover er der en del teorier om at når solen

 • Niels Christensen siger:

  Jeg bruger meget sjældent solbriller. Ifølge bogen “Better Eyesight for Busy People”, der er baseret på William Bates metode til bedre syn, så kan øjnene selv justere og tilpasse sig lysstyrken i omgivelserne. Bogen fraråder brug af solbriller, medmindre man er udsat for særlig kraftigt lys som f.eks. ved skiløb i høj sol.

 • Else siger:

  Hvor meget solen rammer øjnene når man ikke bruger solbriller beror vel også på ansigtets opbygning. Har man dybtliggende øjne, tunge øjenlåg, lange øjenvipper o.a. som dækker for direkte adgang til øjnene sker der nok ikke så meget. Man kniber jo osse øjnene sammen, det gør jeg i al fald, i stærkt lys.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *