Nyheder

Vil du bygge bæredygtigt? Du er ikke alene

Foto: Adobe Stock
9. februar 2022

For fjerde år i træk har byggecenterkæden STARK spurgt sine kunder om holdningen til bæredygtighed i byggeriet, og tendensen er tydelig. Stadig flere tænker miljømærkninger og genbrug ind i deres byggeprojekter, og flere ser bæredygtigt byggeri som en fordel.

Under nedlukningerne kastede rigtig mange danskere sig over bygge- og renoveringsprojekter. Måske var der endelig tid til at få bygget et legehus, lagt nyt tag, udskifte køkkenet, renovere badeværelset skifte lofterne eller noget sjette. 

Det var i hvert fald tydeligt at mærke hos både håndværkere og i byggemarkeder, at den ekstra tid derhjemme satte gang i nogle tanker. Og for en del har bæredygtighed nok været en del af overvejelserne om det forestående projekt. I hvert fald er der en tydelig tendens blandt både professionelle og private gør-det-selv typer, hvor bæredygtighed er rykket helt frem i bevidstheden. 

[relateredehistorier]

Byggecenterkæden STARK har nemlig igen gennemført sin årlige Bæredygtighedsundersøgelse. Det er den fjerde af sin slags, og her viser svarene, at flere og flere hopper med på den grønne bølge. Næsten 7.000 kunder har deltaget i undersøgelsen, og 66,2 procent svarer, at klimadebatten påvirker deres holdning til byggeri, og at de mener, byggeriet skal være mere bæredygtigt.

64,7 procent mener desuden, at bæredygtigt byggeri er en stor fordel for samfundet, miljøet og klimaet. Det er en fremgang på næsten tre procentpoint sammenlignet med året før.   

Få gode råd og vejledning

Administrerende direktør i STARK Danmark Britta Korre Stenholt mener, det er en positiv udvikling, at stadig flere kunder tænker bæredygtighed ind i deres byggeprojekter.

Det er en opmuntrende udvikling, der viser, at vores kunder følger godt med i samfundsdebatten og er interesserede i at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Det har vi et ansvar for at hjælpe til med, fordi byggeriet står for 11 pct. af verdens CO2-udledning og en tredjedel af alt affald i Danmark, siger hun. 

En stor del af kunderne svarer dog stadig, at de føler, de mangler viden om, hvordan de får de grønne ambitioner ført ud i livet, når de skal i gang med at bygge og renovere. Det er en udfordring, de har øje for hos STARK, og derfor arbejder de løbende med – ud over at sikre miljøvenlige produkter på hylderne – at uddanne bæredygtighedsambassadører i de lokale byggemarkeder, som kan give den vejledning og rådgivning, der sikrer, at bæredygtigheden tænkes ind i de forskellige projekter. 

– Målet er, at du som kunde altid kan spørge en bæredygtighedsambassadør til råds i dit lokale STARK byggecenter. Det ser vi stærkt stigende behov for,” fortæller bæredygtighedschef i STARK Kristian Fribo.

Hvad er mulighederne i dit område?

Noget af det, man blandt andet kan tænke ind og overveje, er materialevalg. Her kan man for eksempel finde et udvalg af svanemærkede produkter og FSC-mærket træ hos byggemarkederne. Hos STARK arbejder de desuden med et GENTRÆ-koncept, hvor de henter midlertidigt træ som krydsfinér fra byggepladser hjem til hylderne.

– Det er en populær vare, som kunderne bruger til alt fra udhuse til skaterramper,” siger Kristian Fribo.

Man kan også undersøge, hvilke muligheder der er for genbrugsmaterialer i et lokalområde. Det kan være lokale genbrugsbyggemarkeder eller private, som sælger ud af sten, døre, vinduer, træ eller andet på Den Blå Avis. 

Forrige artikelKronisk sygdom er kommet for at blive – men symptomer kan komme og gå

Næste artikelMange kræfttilfælde kan forebygges