Nyheder

Vil du sætte dit præg på Danmarks Naturkanon?

Foto: Adobe Stock
23. oktober 2018

Vores danske ganske land er beriget med masser af smuk og unik natur – og nu kan du være med til at bestemme, hvilke naturskatte, der er de 15 mest betydningsfulde i Danmark.

[boxed align=”right” width=”half” label=”Hvad er Naturkanon?“]

Danmarks Naturkanon skal pege på danske natursteder og arter, der på en eller anden måde har en oplevelsesmæssig værdi for alle i landet, og som samtidig kan skabe baggrund for en formidling om naturfaglige emner, problemstillinger og sammenhænge.

Kanonen omhandler hele Danmarks natur, og består af 17 kategorier med hver 12 punkter, f.eks. plante- og dyrearter, naturtyper eller steder.

Den blev præsenteret af Miljøminister Troels Lund Poulsen 9. oktober 2009.

[/boxed]

Det er et yndigt land, det står med brede bøge – derfor vil Naturstyrelsen nu samle de 15 vigtigste områder i en Naturkanon.

Tidligere på året kunne danskerne nominere de steder, som de mener, er de vigtigste danske naturskatte. Ud af 1.671 forslag har juryen udvalgt 30 steder, og nu skal der findes frem de endelige 15.

– Det er vigtigt, at befolkningen kender til vores største naturskatte og ved, at de er der – for os alle sammen, siger Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder i Natur og Plan.

Fredning sikrer naturens fremtid

Mange af de nominerede naturområder er fredede, og det har stor betydning for, hvorvidt vi i fremtiden vil kunne opleve områderne i den endelige Naturkanon.

– Rigtig mange af de fredede områder findes stadig, fordi nogle tidligere har besluttet, at stederne skulle fredes. Nogle gange er det faktisk fredningen, der er den direkte årsag til, at områderne endnu ligger i den udstrækning og med det naturindhold, de gør. Det kan vi takke fredning for, siger Birgitte Bang Ingrisch og fortsætter:

– Det vil derfor også være oplagt, at vi kigger på, om nogle af de her 15 valgte steder skal fredes. For én ting er, at man kan nyde naturværdierne i dag – men hvis ikke de er fredede eller beskyttede på anden måde, så er det jo ikke nogen selvfølge, at de store naturværdier bliver ved at være der.

Naturkanon sætter hele verden i perspektiv

De 30 nominerede områder er alle unikke og byder hver især på helt særlige naturoplevelser. Og det er netop naturoplevelserne, der skal afgøre, hvilke naturområder, der bliver udpeget som en del af Naturkanon.

– Vi danskere kan jo bruge denne her Naturkanon til at huske os selv på, at vi ikke nødvendigvis behøver rejse til Thailand, Cuba eller Nordamerika for at finde vidunderlige naturperler. Vi kan faktisk bare tage toget eller tage på vandretur i vores egen fantastiske natur. Det sætter lidt verden i perspektiv, når du finder ud af, hvor mange skønne områder, vi faktisk har her i Danmark.

Du stemmer her ved at dele en oplevelse, du har haft i ét af de 30 nominerede naturområder. Juryen vil herefter bruge de gode fortællinger til at beslutte, hvilke steder, der skal udpeges som en del af de 15 vigtigste naturskatte i Danmark.

Kilde: https://www.dn.dk/nyheder/nu-kan-du-stemme-pa-danmarks-natur/

Forrige artikelDomstole træder ind, hvor regeringer lader stå til

Næste artikelGinkgo Biloba: Få blodet ud og vende i fingerspidserne