Der er flere gode grunde til at vælge økologisk eller biodynamisk, hvis du skal have en flaske rød- eller hvidvin.
Økologien er populær, og der findes ikke mange fødevaregrupper, hvor du ikke kan finde et økologisk alternativ. Men når det kommer til vin, glemmer mange muligheden for at vælge økologi. Måske hænger det sammen med, at de fleste opfatter vin som usund, og at det derfor kan virke mærkværdigt at søge et “sundere” alternativ. Eller måske hænger det sammen med, at ganske mange er ret konservative, når det kommer til vin. Det skal helst være udvalgte vindistrikter eller en bestemt drue, før vi føler os sikre på, at den ikke er “sur”.
Men det kan være en god idé at bryde med konservatismen og vanens magt, når du næste gang skal finde vin til aftensmaden. Der er også masser af gode smagsoplevelser blandt de økologiske og biodynamiske vine.
Betegnelsen “økologisk vin” er forholdsvis ny i EU. Frem til høsten 2012 kunne man ikke producere økologisk vin eller kalde vin økologisk på det europæiske marked. Årsagen skulle findes i, at alle vinproducenter – konventionelle som økologiske – tilsætter svovl for at undgå, at vinen oxiderer og for at komme bakterier og vildgær til livs. Da svovl ikke kan produceres økologisk, måtte man ikke betegne vin med tilsat svovl for økologisk. Derfor måtte man kun kalde vinen for “Vin fremstillet af økologiske druer”.
Fra høsten 2012 blev det tilladt at kalde vinen økologisk, hvis den var lavet på økologisk dyrkede druer, blot blev den maksimale svovlmængde sat lavere end ved konventionel vin. Det skal dog tilføjes, at svovl også opstår naturligt under gæringen, så al vin vil have et naturligt indhold af svovl (sulfitter). Et lavt svovlindhold resulterer som oftest i en mere ustabil vin, der gør den uegnet til at gemme alt for længe. Et højt svovlindhold ødelægger til gengæld også en del af vinens naturlige antioxidanter.
Biodynamisk vin er i en klasse for sig. Hvor det er EU, der kontrollerer, at reglerne for økologisk vinproduktion overholdes, er det private organisationer som Demeter, der certificerer biodynamiske vine. Biodynamisk drueproduktion tager blandt andet udgangspunkt i at styrke hele økosystemet omkring vinstokkene og bl.a. høste efter en særlig biodynamisk kalender, der er centreret omkring astronomi og månens faser. Det kan lyde som hokus pokus, men selv Château Margaux 1. Cru eksperimenterer med biodynamik, og en række topvine produceres efter biodynamiske principper. Biodynamisk vin indeholder kun det naturlige indhold af svovl fra gæringen.
Men den største gevinst ved økologisk og biodynamisk vin er naturligvis den miljømæssige. Der er ikke anvendt sprøjtegifte på økologisk dyrkede marker, mens den konventionelle vinproduktion er omfattet af bl.a. svampe- og insektgifte.
Kilder: Philipson Wine, ecosalon.com