Nyheder

Virkningen af tang i hudpleje sat under lup

22. november 2017

Forbrugerne går i stigende grad efter naturlige ingredienser i deres makeup. Nu efterspørger kosmetikbranchen data og dokumentation for virkning og faste retningslinjer i forhold til tang– og det får de måske snart med et nyt udvalg.

Vi er flere og flere, der ønsker hudpleje, der indeholder naturlige og effektive ingredienser, så vi bliver velplejede og smukke uden kemi. Tang er et udbredt middel i skønhedscremer og kosmetik, men kan vi egentlig stole på varedeklarationen, når vi køber vores produkter med tang i?

– Branchen har længe talt om, hvor gode egenskaber mange naturlige produkter kan have, men der har ikke været meget fokus på valide data og ensartet videnskabelig dokumentation for ingredienserne og deres egenskaber og virkning. Vi ser tang som en uudnyttet ressource med et fremtidigt stort potentiale, siger Louise Mellisa Klinder, adm. direktør i hudplejevirksomheden Mellisa.

Retningslinjer skal sikre standarden på produkter

Louise Melissa Klinder mener, at en standard vil sikre, at alle aktører på markedet har en fast retningslinje, så påstande om alger er understøttet, og den kan stille krav til, at produktet skal indeholde en vis procentdel alger for at kunne markedsføre sig med det.

De manglende retningslinjer for, hvordan man standardiserer dyrkningen, udvindingen og behandlingen af alger, gør det besværligt for udbyderne, der sælger naturlig kosmetik.

Derfor skal et nyt udvalg hos Dansk Standard nu skabe nogle faste rammer for, hvor meget tang eller alger, der skal være i et produkt, før at man kan markedsføre sig med det. Med udvalgsarbejdet i Danmark kan landet være med til at sætte standarderne i resten af EU i forhold til alger i kosmetik og fødevarer.

– Ved at deltage i udvalget får vi større viden på området og kan samtidig bidrage med viden om branchen for på den måde at få indflydelse på kommende retningslinjer, fortæller Louise Mellisa Klinder.

Danmark er langt foran med forskning

DTU Fødevareinstituttet og Teknologisk Institut er i øjeblikket involveret i projekter, hvor dyrkning af tang i danske og færøske farvande indgår. Også rent teknologisk er de i gang med at teste anvendelse i f.eks. foder og som antioxidant i kosmetik.

Standarder er vigtige for at skabe ensartethed i produktet, så køberen kan stole på de data, der står på indlægsseddelen. Derfor har de hos DTU Fødevareinstituttet udviklet nogle stabile og præcise analysemetoder, som muligvis kan spille en rolle i standardiseringsarbejdet i Europa.

Tangen indeholder ingredienser som protein, naturlige antioxidanter og pigmenter, der er naturlige farvestoffer.

– Vi undersøger bl.a. naturlige antioxidanter, da de nuværende anvendte kemiske antioxidanter tit er kræftfremkaldende. F.eks. er de naturlige antioxidanter interessante i forhold til at forlænge produkters holdbarhed – og også for deres effekt på huden, siger Susan L. Holdt, Lektor på DTU Fødevareinstituttet.

 

Forrige artikelForudse leverkræft med DNA-test

Næste artikelCRAZY LIME Spidskål i forklædning