Nyheder

Virkningsløs ADHD-medicin

2. december 2015

Omkring 16.000 børn og unge er i medicinsk behandling for ADHD. Nu sætter ny forskning spørgsmålstegn ved virkningen af ADHD-medicin.

ADHD-diagnosen opstod i slutningen af 90’erne. Fra 2000 til 2009 steg antallet af diagnoser med mere end 1000 procent herhjemme. Fra 2.400 til 24.000. Af disse fik omkring 15.000 ordineret medicinsk behandling. Idag tager omkring 16.000 børn og unge præparater for at dæmpe den adfærd, ADHD er beslægtet med. Methylphenidat – også kendt under handelsnavnet Ritalin – er det mest udbredte. De forskellige præparater virker i regelen ved at højne mængden af signalstofferne dopamin og noradrenalin i hjernen – to stoffer, som ADHD-ramte har nedsatte mængder af, og som er vigtige for at få hjernen til at fungere normalt.

Men måske virker det slet ikke.

Studier finansieret af medicinalindustrien

En ny undersøgelse fra forskningsnetværket Cochrane sår nemlig tvivl om, hvorvidt ADHD-medicin overhovedet har nogen effekt.

– Ud fra de studier vi har undersøgt, kan man ikke sige, om der er en positiv effekt af medicinen eller om bivirkningerne overskygger den positive effekt, siger læge Camilla Groth Jakobsen, Herlev Hospital, til dr.dk.

Forskerne har undersøgt 12.245 børn og unge i alderen 3-18 år fra 185 tilfældigt udvalgte studier af medicinens påvirkning af aldergruppen.

– Af de 185 studier fandt vi kun seks studier med høj kvalitet. Det studie inkluderer 183 deltagere ud af de 12.245 deltagere, der var i det samlede studie. I 72 ud af de 185 studier var studierne finansieret af medicinalindustrien, siger Camilla Groth Jakobsen.

Fiskeolie er et afprøvet alternativ

Fiskeolie har vist sig som et godt alternativ eller supplement til medicinsk behandling af ADHD. Gode fiskeoliekapsler af høj kvalitet kan måske dæmpe ADHD-symptomerne og medvirke til, at barnets hjerne udvikler sig rigtigt.

Kilder: netdoktor.dk, dr.dk, pro.medicin.dk

Forrige artikelJulestress: ”Rend mig i traditionerne!” – eller hvad?

Næste artikelNervegift i citrusfrugter