Liv

Virtual reality som demensbehandling

Foto: Colourbox
10. januar 2018

Et nyt forskningsprojekt i demensbehandling skal undersøge, hvorvidt det er muligt at bruge virtual reality til at forsinke udviklingen af demens. Tricket er, at stimulere hukommelsen ved hjælp af minder.

Et forskningshold fra DTU vil nu undersøge, hvorvidt demens kan forsinkes ved at stimulere hjerneaktiviteten hos demensramte.

Virtual reality, forkortet VR, er en teknologi, som kan skabe en meget livagtig virtuel verden i 3D ved hjælp af en computer og specielle virtual reality-briller. Teknologien har været kendt i årtier, men først nu er teknologien blevet så god og virkelighedstro, at det er værd at se nærmere på som demensbehandling – og den kan muligvis hjælpe de 70.000-85.0000 danskere, der lever med en demenssygdom.

 

Stimulerer hjerneaktiviteten

Når mennesker rammes af demens, bliver deres minder, livshistorie og identitet langsomt udvisket. Men det skal et nyt projekt kaldet ’Early Dementia Treatment with Virtual Reality’ gøre noget ved. Formålet med projektet er at bruge virtual reality til at genskabe dementes minder i håb om, at man derved også kan stimulere deres hukommelse.

– Vi vil udvikle et nyt it-værktøj til brug i ældreplejen, som skal stimulere hjerneaktiviteten hos demente for på den måde at træne deres kortidshukommelse og taleevne og dermed forbedre deres livskvalitet, siger Farzad Saber, direktør for Pactor A/S til DTU.

 

Genskabelse af minder

Projektet vil undersøge demente patienter fra to plejecentre i Ballerup kommune og integrere dem i forskellige VR-oplevelser. Hver af personerne vil blive vist deres egne minder, og målet er at finde ud af, om deres hukommelse derved stimuleres bedre end ved fotografier, som man ofte bruger i demensbehandling i dag.

– Gennem virtual reality vil de ældre for eksempel blive bragt i situationer, hvor de kan genkende eller opdage noget, der minder dem om tidligere erfaringer. Det kan hjælpe dem med at genskabe deres minder og samtidig stimulere deres sprog, når de skal formulere deres egne minder, forklarer professor Helle Rootzén til DTU.

Virtual reality testes første gang på gruppen af demens-patienter tidligt i 2018.

 

Kilde: www.dtu.dk

 

 

Forrige artikelGør januar-motionen ondt?

Næste artikelBekæmp din søde tand med chrom