Brug din indre biograf til at forme dine følelser og tanker. Med helt enkle og naturlige teknikker kan du hjælpe dig selv til at håndtere svære situationer, følelser og tanker, herunder smerteoplevelse.
Dagdrømmer af natur: “Sidder du nu der og falder i staver igen…”. Jeg kan høre, hvordan min mor for mange år siden – lidt morgentræt og fortravlet – forsøgte at få mig “tilbage til denne verden” og i gang med påklædning, morgenmad osv.
Jeg husker stadig tilstanden: Jeg var vågen, men ikke helt til stede. Jeg lod bare tankerne flyde, mens jeg observerede dem… alt lige fra bidder af nattens drømme og rester fra gårsdagens aktiviteter til forventninger til den kommende dag.
I dag, som voksen og hhv. coach og hypnoterapeut, ved jeg, at den tilstand er noget helt særligt: den er essentiel for det at være menneske og væsentlig i bearbejdningen af egne tanker og følelser. Evnen til at falde i staver eller dagdrømme er ofte mest tydelig hos børn, men som voksne kan vi vælge at genfinde denne evne og bruge den bevidst til at bearbejde eller forberede situationer i dagligdagen.
Når vi bruger vores evne som dagdrømmere bevidst, kalder vi det “visualisering”. Visualiseringen er så at sige sindets sprog, hvor vores underbevidsthed og bevidsthed i fællesskab og skaber mentale billeder eller “fornemmelser” af vores følelser og tanker. Hvis vi bruger denne forestillingsevne bevidst, kan vi modvirke mange problemer og meget ubehag i hverdagen, herunder f.eks.:
– Angst og nervøsitet
– Søvnproblemer
– Smerter (smerteopfattelse)
– Stress
– Energi og motivation
– Immunforsvar og mental balance generelt
Når jeg benytter visualiseringsteknikker og -øvelser til mine klienter, spørger mange, hvordan det virker. Overordnet kan man sige, at hjernen ikke skelner mellem virkelighed og forestilling, og derfor kan du bearbejde tidligere hændelser og forberede kommende udfordringer ved at “fore-stille” dig den aktuelle situation. Når du har visualiseret situationen og siden står i en lignende virkelig situation, vil hjernen opfatte den som “her har jeg da været før – det ved jeg godt, hvordan jeg gør – det gik jo godt sidst, jeg prøvede det”.
Hvis du f.eks. forestiller dig en god jobsamtale på forhånd, hvor du smiler og er åben og veloplagt, vil du meget lettere kunne genfinde denne attitude, når du sidder i samtalen. Hvis du forestiller dig, at f.eks. smerter eller angst fortrænges af velbehag og ro, f.eks. i form af et sted, hvor du elsker at være, og som du (din erfaring) forbinder med den ønskede følelse, så vil du kunne invitere den ønskede følelse ved f.eks. at forestille dig stemningen, din krops holdning eller dit ansigtsudtryk på dette sted.
Boks:
VISUALISERINGSØVELSE
Forberedelsen:
Brug tid på at definere den situation, du vil arbejde med. På denne måde er det lettere for din forestillingsevne at finde den frem.
1) Hvem er til stede – Hvor foregår det (typisk) – Hvordan ser der ud?
2) Hvad er “kernesituationen” – hvor er der mest på færde? (f.eks. bestemt følelse, tidspunkt eller emne i samtale, bestemt “opsætning” eller hændelse)
Forestillingen:
1) Sæt dig et roligt sted, lad vejrtrækningen falde til ro, og følg din vejrtrækning, indtil du kan mærke, at du er klar til at lukke øjnene. (Du kan også undlade at lukke øjnene, hvis du foretager øvelsen i “offentligt rum”. Hold da fokus på vejrtrækningen).
2) Tillad nu dig selv at gå gennem situationen, sådan som du kender eller frygter den – forestil dig, at du ser den på en TV-skærm, som om du betragter en film om dig selv.
3) Forestil dig nu, at du skifter kanal. Nu er du med i filmen:
a) Tænk først på den ønskede følelse – “ønskefølelsen”.
Du kan f.eks. tænke på et sted eller en situation, hvor du tidligere har haft denne følelse.
b) Forestil dig, hvordan denne følelse fornemmes i kroppen.
Det kan f.eks. være fornemmelsen af STYRKE eller ENERGI eller GLÆDE eller RO.
c) Forestil dig, hvordan din “udstråling”, din kropsholdning og dit ansigtsudtryk er.
c) Gennemspil nu filmen, sådan som den skal være.
Hvis du “taber tråden”, spoler du bare tilbage og begynder derfra, hvor du vil ændre forløbet.
VIGTIGT: Vær tålmodig. Byg langsomt filmen op, gå tilbage og tilpas den, når du kan mærke, at noget ikke er rigtigt. Husk, at du efter behov altid kan skifte hurtigt tilbage og hente ønskefølelsen igen for at fastholde processen.
4) Når filmen er spillet til ende: Tag tre dybe vejrtrækninger og forestil dig, at du slukker for TVet og sidder tilfreds efter veludført arbejde.
Afslutning:
Når du er færdig med forestillingstrinnet, kan du med fordel notere dig – enten mentalt eller på papir – hvad du lagde mest mærke til f.eks. ved:
– din “udstråling” i din ønskesituation
– din kropsholdning
– dit ansigtsudtryk
Den konkrete situation:
Når du møder den konkrete situation eller udfordring og mærker behov for at fremkalde din “ønskefølelse”:
1) Tag tre dybe vejrtrækninger
2) Tænk på din ønskefølelse.
3) Forstærk ønskefølelsen ved at tænke på den ønskede udstråling, kropsholdning og ansigtsudtryk – ved at fremkalde bidder fra din visualisering.