Nyheder

Vitaminer forsvinder i saftpressen

19. marts 2014

Juice kan være et fint supplement i jagten på vitaminer og mineraler, hvis du vel at mærke laver den selv. Men meget går tabt i blenderen, saftpressen og saftcentrifugen.

Vitaminerne forsvinder i blenderen

Det kan være svært at nå de 600 gram frugt og grønt, vi ifølge kostrådene skal have dagligt. Her kan det være en stor hjælp at lave en smoothie eller en grøntsagsjuice i saftcentrifugen, men du skal være klar over, at en stor del af vitaminerne og mineralerne går tabt i processen.

– Når man blender frugt og grønt, sker der et større eller mindre tab af vitaminer afhængig af forholdene. Det skyldes, at blenderen skærer frugterne og grøntsagerne i stykker, hvorved vitaminerne bliver udsat for oxidation, siger Pia Knuthsen, som forsker ved DTU, til Videnskab.dk.

Kroppen optager lettere vitaminer i saft

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget: Når du spiser grøntsagerne hele, vil mange af vitaminerne ende i toilettet, fordi kroppen har svært ved at optage dem alle. Vitaminerne sidder indkapslet i plantecellernes cellevægge, og de frigøres, når grøntsagerne blendes, skæres eller moses.

Så man kan konkludere, at en hel gulerod indeholder flere vitaminer end saften fra en gulerod – til gengæld har kroppen meget nemmere ved at optage vitaminerne i saften end vitaminerne i guleroden. Faktisk vil de mest fedtopløselige vitaminer blive optaget allerede i mundhulen, når de indtages i flydende form.

Grøntsagernes og frugtens indhold af mineraler og kostfibre tager ingen skade af at komme i blenderen. Bare du husker at få frugtkødet med.

Hjemmelavet juice med mange ingredienser

Så du kan roligt supplere dit forbrug af frugt og grønt med en hjemmelavet smoothie eller grøntsagsjuice. Det har også den positive effekt, at du kan få frugt og grønt, du måske ellers ikke ville have fået. F.eks. kan en grøntsagsjuice blive ekstra frisk og velsmagende med ingredienser som stokken fra en brocolli, et stykke frisk ingefær eller en kvart, usprøjtet citron.

Undgå færdig juice

Men juicen i supermarkedet rummer ikke den store sundhedsgevinst. De billige, filtrerede juicer er stort set at sammenligne med saftevand. Der er meget få vitaminer tilbage, men frugtsukkerindholdet er til gengæld i top. Hvis du vil købe en færdig juice, der rummer en smule sundhed, skal du gå efter juice med frugtkød. Men færdig juice er ofte tilsat konserveringsmidler eller pasteuriseret, og det er svært at gennemskue, hvad det har af konsekvenser for vitaminindholdet.

Så hvis du vil have et glas appelsin- eller æblejuice om morgenen, kan det anbefales at presse selv.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelMiljøvenligt alternativ til norsk laks

Næste artikelMyterne om de grå hår