Krop

Vitaminpiller er ikke bare vitaminpiller

Foto: Shutterstock
8. december 2021

Ved at være opmærksom på kvaliteten af dine kosttilskud får du meget mere ud af de ekstra mikronæringsstoffer, du giver din krop.

Når du køber ind, vil du så ikke gerne vide, hvordan den vare, du skal købe, er produceret, og hvad den indeholder? Det vil de fleste af os gerne.

Og måske i særlig grad, når vi skal investere i vitamin- og mineraltilskud, der gerne skulle kunne sikre kroppen de mikronæringsstoffer, som den har brug for på bedst optagelige vis.

Her er det så bare, at vi i Danmark savner en lovgivning, der varetager den enkelte danskers interesser med hensyn til deklarering og information vedrørende vitaminer og mineraler.

Som lovgivningen er i dag, så er det primært op til kosttilskudsproducenterne, hvor præcist de deklarerer indholdet. På de fleste almindelige vitaminpiller står der fx kun ”selen”, ”magnesium” eller ”calcium” uden angivelse af, hvilke former de pågældende næringsstoffer leveres i.

Adskillige multivitaminpiller indeholder eksempelvis uorganisk selen, da selen er et stof, som mange danskere mangler på grund af vores selenfattige jord. Men uorganisk selen har en særdeles lav optagelighed. Måske optager du kun cirka 20% af den indeholdte selen i denne form. Desuden kan uorganisk selen i større doser være decideret sundhedsskadeligt at indtage. Det kan give en falsk tryghed, og det kan undre, at det overhovedet er tilladt at anvende uorganisk selen i vitaminpiller i Danmark. Og når det anvendes, at det så ikke skal deklareres.

I særlig grad, når vi ved fra studier, at fremstilles organisk selen på en fødevarematrix af fx gærceller, så øges optageligheden til 88,7%. Det betyder, at vi kan nøjes med mindre doser og få et større udbytte.

Vigtig viden

Ovennævnte udformning af næringsstoffer er efter min mening det nye sort, når det gælder kvalitets-kosttilskud. Ville det ikke være rart også at få den information, når du skal ud at købe ind?

Den opfattelse havde den danske kosttilskudsproducent Pharma Nord også. De hører til blandt de kosttilskudsvirksomheder i Danmark, der arbejder for at øge optageligheden af deres kosttilskud ved at kombinere dem med en fødevarematrix. De har stået bag forskning, som dokumenterer en højere optagelighed ved indtag af sådanne kombinationer, og denne vigtige information har været anført på deres emballager i flere år.

I 2018 ønskede Fødevarestyrelsen denne information fjernet. Pharma Nord nægtede, hvilket førte til, at Fødevarestyrelsen politianmeldte virksomheden.  Pharma Nord fik forbud mod at give os forbrugere oplysninger om deres produkters optagelighed. Efter en modstævning fra Pharma Nords side blev Fødevarestyrelsen grundigt irettesat af EU-kommissionen. De havde handlet i direkte modstrid med EU-reglerne – og danskernes interesser.

Lovgiv og sæt fokus på højere kvalitet og optagelighed

Disse eksempler og mange flere viser med stor tydelighed, at vi har brug for en klar og forbrugervenlig lovgivning på hele kosttilskudsområdet.

Mere end halvdelen af alle os danskere supplerer hver dag vores mad med vitaminpiller. Vi savner bare, at der udvises større respekt, viden og omsorg for mikronæringsstoffernes kvalitet, optagelighed og betydning fra lovgivernes side.

Vitamin- og mineraltilskud er en milliardindustri, hvor flere af de største producenter ofte fabrikerer ud fra, hvad der er billigst, fremfor hvad der er bedst og lettest optageligt for brugerne. Af denne årsag lader kvaliteten af mange af de tilgængelige kosttilskud meget tilbage at ønske.

En irsk undersøgelse, forestået af professor John Nolan, har netop slået fast, at 65% af alle kosttilskud med vitaminpiller slet ikke indeholder det, der fremgår af varedeklarationen. Alt for mange vitaminprodukter ryger lige igennem fordøjelsessystemet og bliver slet ikke optaget i blodet. Sådanne præparater sælges desværre også i Danmark, og det er efter min mening ikke i orden, at der ikke stilles højere krav til kvalitet, optagelighed og gennemsigtighed. Mens vi venter på det, så finder du mine personlige tips til de bedste vitamin- og mineralpræparater herunder.

Er det overhovedet nødvendigt med vitaminpiller?

Måske spørger du lige nu dig selv, om det overhovedet er nødvendigt at spise vitaminer og mineraler i tilskudsform. Og ja, det er rigtigt, at mikronæringsstoffer, der indtages i deres rette organiske element – maden – genkendes og optages virkelig effektivt af kroppens celler.

Udfordringen her er blot, at de fleste konventionelle afgrøder i dag indeholder langt færre mikronæringsstoffer end for bare 60-80 år siden. Det betyder, at det kan være vanskeligt at få tilstrækkelige mængder vitaminer og mineraler gennem maden, og derfor kan det for mange være nødvendigt at supplere de daglige måltider med et vitamin- mineraltilskud af høj kvalitet.

Tre tips til de bedste vitamin- og mineraltilskud

Hører du til dem, der ønsker at supplere din mad med kosttilskud, så kan det, som det fremgår af ovenstående, betale sig at være særdeles selektiv i dine valg af former og kvaliteter. Individuelt tilpassede tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler kan helt naturligt optimere din sundhed, energiniveauer og din hjerte- og hjernekapacitet. Her er, hvad jeg personligt har valgt:

  1. Erfaringer, understøttet af mindre videnskabelige studier, viser, at du opnår den højeste optagelighed ved at vælge produkter, hvor mikronæringsstofferne er kombineret med en fødevarematrix eller er udvundet fra økologiske afgrøder. Det skyldes, at kroppens celler i højere grad genkender disse former som mad. Derfor vælger jeg altid de produkter, der indeholder organiske, food state eller fødevarekombinerede mikronæringsstoffer af høj kvalitet. I Danmark forhandles disse produkter under navne som Nature’s Own, Nani, Terra Nova samt visse produkter fra Pharma Nord og eksempelvis C-vitaminpulver fra Plantforce.
  2. Personligt tager jeg hver morgen Nature’s Own CoQ10 multi, Nature’s Own D-vitamin, Pharma Nord Seleno Precise og CoQ10 samt C-vitaminpulver fra Plantforce. Til natten tager jeg Nature’s Own zink samt Bone support fra samme firma, der indeholder food state calcium og magnesium med mere. Du kan læse mere om gode valg af vitaminer og mineraler på Madforlivet.com.
  3. Husk også tilskud af omega-3. Det er vigtigt for kroppens celler og for hjerne og hjerte. Jeg tager Nordfolk, der er en ren, naturlig og uraffineret omega-3 olie, fremstillet af Calanus finmarchicus – dyreplankton fra Arktis. Det er et fantastisk rent og stabilt omega-3 produkt.

Hvad er mikronæringsstoffer?

De er småbitte og kaldes for mikronæringsstoffer. Betegnelsen dækker over blandt andet vitaminer, mineraler, sporstoffer og sekundærstoffer, som deres mikroskopiske størrelse til trods har stor og betragtelig betydning for en velfungerende organisme. Vita er ganske enkelt den latinske betegnelse for liv, og vitaminer og mineraler er livsvigtige.

En gennemgang – eller et review – af en del af den foreliggende forskning på området viser, at det i høj grad kan betale sig at være opmærksom på at tilføre krop og immunforsvar en bred variation af de nødvendige mikronutrienter hver dag. Det kan i særlig grad have betydning for dine energiniveauer, men også for din hjertesundhed og din modstandskraft mod eventuelle sygdomme. Muligvis har du allerede fokus på at få tilført disse næringsstoffer? Hvis ikke, så læs med her, for kvaliteten og formen af de tilskud du vælger at købe, har betydning for din krops evne til at optage og anvende dem.


Vi kan spare penge

Der kan spares penge ved at inddrage mad og mikronæringsstoffer i behandlinger i Danmark. En overlæge fra Odense Universitetshospital har i en udgave af Sundhedsmagasinet udtalt, at såfremt alle danskere indtog D3-vitamintilskud om vinteren, så ville vi kunne spare 15-16 % af de samlede sundhedsudgifter i Danmark. Så stor forebyggende effekt har alene D3-vitamintilskud. Forestil jer, hvis vi inddrog hele viften af gavnlige vitaminer og mineraler og af allerhøjeste kvalitet. Det ville givetvis, sammen med god og økologisk mad, kunne forebygge, spare på bivirkningstung medicin og hjælpe det økonomisk trængte sundhedssystem.

Forrige artikelGør din krop klar til kamp imod virus og bakterier

Næste artikelForsøgsordning med medicinsk cannabis forlænges

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.