Mad

Vitaminpiller i flydende form

Foto: High on Life/Mads Bo
21. december 2021

Juicer og Smoothies som genvej

Det er blevet efterår med regn, rusk og færre solskinstimer. Ønsker vi at gøre noget ekstra godt for os selv og vores modstrandskraft, er flydende vitaminpiller i form af juicer og smoothies en genial genvej. Et dagligt glas er både lækkert og en sand lottogevinst for sundheden.

Med juicer og smoothies åbner vi op for en uhyre effektiv forsyningsvej til kroppen. Der er direkte udbringning af vitaminer, mineraler og talrige andre plantenæringsstoffer. Alle disse naturlige næringsstoffer arbejder sammen om at styrke og balancere vores immunforsvar. Det vil sige, at de ikke bare kan beskytte os mod hoste og forkølelse, men også mod en lang række andre små og store skavanker.

Tilbage til rødderne

Sprøde, saftige og forskelligfarvede rodfrugter er geniale til juicemaskinen. De giver masser af saft, er forholdsvis billige, og så er de smækfyldt med karotiner, der styrker immunforsvaret. F.eks. indeholder gulerod betakaroten, som i kroppen omdannes til A-vitamin, der er vigtigt for immunforsvaret.

Stærke sager

Både ingefær og gurkemeje indeholder aktive stoffer med antiinflammatorisk effekt. Ingefær indeholder bl.a. antioxidanter, gingeroler og aromatiske olier, der har veldokumenterede og sundhedsgavnlige effekter f.eks. ved begyndende forkølelse.

Inviter citrusfrugterne med ombord

C-vitamin er en kraftig antioxidant, som er vigtigt for en lang række processor i kroppen, herunder immunforsvaret. Faktisk er det et af de mest undersøgte og omtalte vitaminer. C-vitamin findes i en lang række frugter, bær og grøntsager.

Citrusfrugter indeholder masser af C-vitamin. Skallen og det hvide lag lige under den indeholder langt det meste. Plantestofferne i citrusfrugt fremmer fordøjelsen og stimulere mange af de enzymsystemer i leveren, som bruges til at nedbryde affalds- og giftstoffer. Citrusskal indeholder desuden en række bioflavonoider, der virker som milde antihistaminer og kan være gavnlige i forhold til astma og høfeber.

Når jeg laver friskpresset juice, bruger jeg så godt som altid citrusskallen. I smoothies skræller jeg citrusfrugterne groft, så jeg bibeholder 30-50% af skallen. På den måde får jeg glæde af den friske og aromatiske smag, uden det bliver for bittert. Citron- og limeskal er også med til at lokke sødmen frem, som gemmer sig i bl.a. rodfrugter. Brug endelig løs af skallen fra økologiske og ubehandlede citrusfrugter.

Køb økologisk

Er der én ting vi ikke ønsker, så er det at drikke sprøjtegift. Især hvis vi ønsker at styrke og balancere vores immunforsvar. Ved at spise økologisk, spiser vi også frugterne og grøntsagernes immunforsvar, og derved styrker vi vores eget yderligere. Gå derfor altid efter de økologiske ’byggematerialer’.

IMMUNBOOSTER SHOT

Denne juice er fra bogen ’Verdens grønneste juicer og smoothies’ af Mads Bo.

Skyl, rens og pres alle ingredienserne på din juicemaskine og nyd dette potente immunboost, der kan mærkes så snart det rammer dine læber.

  • 4 fed hvidløg
  • 2 cm ingefær
  • ½ citron
  • 2 mellemstore persillerødder

Forrige artikelRødbede og kikærter i krydret kokosmælk

Næste artikelBagt æggekage med grøntsager

Carsten Gottlieb

Redaktør