Krop

Vogel: Du må selv gå turen

27. september 2010

Alfred Vogel gik gerne turen sammen med eller foran sine patienter, når kuren stod på motion i bjergene, men han ville ikke gå for dem. Så kort kan en af de vigtigste principper fra naturopaten og ernæringseksperten forklares.

Det handler dybest set om at tage ansvar for sig selv. Og det hårde arbejde, hvad enten det drejer sig om motion eller sund kost, må man selv tage – det kan ingen læge eller pille klare.

Alfred Vogel, den verdensberømte naturopat og forsker inden for naturmidler, var på mange områder forud for sin tid. Han blev født i 1902 og arbejdede med naturmidler fra starten af 20’erne til sin død i 1996. I dag kan man spørge sig selv, om vi ville have døjet på samme måde med fedmeepidemier og livsstilssygdomme, hvis hans filosofier havde vundet mere almen udbredelse.

I Schweiz ligger hans livsværk Bioforce, hvorfra de kendte Vogel-produkter stadig produceres efter Alfred Vogels anvisninger: helt friske planter og ensartet høj kvalitet, ligesom man kan besøge hans gamle klinik i byen Teufen. Det var her, han i sin tid startede sin forskning, skrev bøger og modtog patienter.

Vogel – meget mere end naturmidler

Patienterne kom til ham fra nær og fjern, og et kurophold indebar f.eks. faste og udrensning, sunde friske afgrøder fra haven, hvile og motion. Men det var ikke bare et luksusophold, hvor alt blev serveret. Patienterne måtte selv hjælpe til – faktisk var det en del af kuren – og når Alfred Vogel ordinerede motionsture op ad bjergskråningerne i det smukke område, gik han gerne forrest eller sammen med patienten, men som han udtrykte det: Jeg kan ikke gå turen for patienten.

Ligeledes var han et forbillede ved middagsbordet, hvor et måltid kunne tage timer. Maden skal tygges grundigt og nydes for fordøjelsens skyld. De fleste af kurgæsterne lærte at sætte tempoet ned, simpelthen fordi de ellers skulle sidde ved bordet og vente på, at Alfred Vogel blev færdig.

I Teufen eksperimenterede han også med mange af de planter, som i dag står på ingredienslisten i Vogels produkter. I haven blev planterne passet og plejet, og naturmidlerne blev fremstillet i hånden og ved hjælp af forskellige maskiner udviklet til formålet. Vogel skrev mange af sine bøger i årene på klinikken i Teufen, og her vågnede også interessen for at rejse ud i verden for at udforske planter.

Vogels otte principper i kort form
1. Naturen og livskvalitet
For at opnå livskvalitet skal man leve i harmoni med skaberen og naturen og være opmærksom på naturens kraft.

2. Sundhedspleje
At se fremad er kilden til helbred og lykke. Tag dit liv og helbred i egne hænder.

3. Det er op til dig selv
Visheden om, hvordan kost og sundhed hænger sammen, gør det lettere for os at anerkende, at ansvaret for vort velbefindende ligger i vore egne hænder og ikke hos sundhedsmyndighederne.

4. Balance
Følg naturens eksempel og forsøg at finde balancen mellem stress og afslapning, mellem aktivitet og hvile, mellem intellektuel og fysisk aktivitet.

5. Respekt og sympati
Det er mere end blot teknik at leve efter naturens principper. Det kræver en indre holdning, som er en dyb forståelse, respekt og sympati for skabelsen.

6. Trang til at helbrede er naturens lov
”Det er aldrig for sent at støtte naturen i dens trang til at helbrede, fordi naturens lov handler om at bevare livet”.

7. Planternes helhed og økologi
Hver plante er komplet i sig selv: plantens indhold er baseret på intelligens, fremsynethed og klog planlægning. Den enkelte plantes værdi er i fare, hvis dens sarte struktur slås i stykker.

8. Kærlighedens kraft
”I al vor stræben, lad kærligheden være vor guide. Det er den stærkeste kraft i universet”.

Ånden efter Vogel trives

I dag kan man fortsat ved selvsyn se, dufte og mærke arven fra Vogel ved klinikken i Teufen. For både have og hus står endnu. Indenfor sidder naturopater og modtager opkald fra klienter – og forlaget, der stod for Alfred Vogels mange udgivelser, er stadigt aktivt og har lokaler i Teufen.

Det er gartneren Remo Vetter, som Vogel ansatte for 30 år siden, der driver haven. I vaskeægte Vogel-ånd tager han glad imod gæster, der kommer forbi for at høre mere om Vogels arbejde og principper.

Oprindeligt skulle han bare have været på stedet et par år, men da både han og hans irske kone faldt til, er klinikken i Teufen endt med at være hans livsværk og familiens hjem.

Vogels værdier og en doven gartner

Selv har han gjort en dyd ud af at forfine gartnerkunsten – så den økologiske have trives. Her er boliger til bænkebidere og pindsvin, så skadedyrene har nogle naturlige fjender. Haven er dyrket, så der er plads til mest muligt, og så arbejdet er minimalt.

Remo Vetters ideer og filosofier har han i øvrigt samlet i bogen ”The Lazy Gardener”, der indtil nu kun er udkommet på tysk, men som er ved at blive oversat til engelsk.

På den måde lever Alfred Vogel videre i ånden. Både på fabrikken Bioforce, i klinikken og haven i Teufen – som i øvrigt er et besøg værd, hvis man er i Schweiz – og hos behandlere. Måske også i dig, hvis du har valgt at tage ansvaret og gå turen selv.

Vil du vide mere:
Alfred Vogel har skrevet mange bøger, hvoraf den mest kendte nok er ”Den lille doktor”.

I shoppen på kan du finde flere af hans titler, samt bogen ”Sundhed, Saft og Kraft” af Jakob Christensen om Vogels liv og principper samt opskrifter. Du kan også blive klogere i Naturli-pjecen ”Optimal fordøjelse”, hvor Oscar Christensen kommer med gode råd til kure, midler og opskrifter.

Forrige artikelHvad siger dine organer?

Næste artikelLever du sundt? Sanne Gottlieb

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.