Nyheder

Voksne trænger til mere motion

28. april 2010

Fire ud af ti voksne bevæger sig for lidt ifølge en dansk rapport. Vi sidder på arbejde – og når vi har fri.

Selvom dagen for rigtig mange bliver tilbragt siddende, er det sofaen, der vinder for næsten halvdelen af danskerne, når vi holder fri. Det viser en rapport fra DTU Fødevareinstituttet om voksne danskeres fysiske aktivitet.

Anbefalingen lyder ellers på, at vi skal have mindst 30 minutters daglig fysisk aktivitet. Men så meget motion, når rigtig mange ikke op på. Det stillesiddende arbejde har selvfølgelig meget af skylden, men heller ikke i fritiden er vi for flittige til at bevæge os.

Mænd får lidt mere motion

Mange af os får bevæget os i forbindelse med aktiviteter i hus og hjem. Men kun 45 pct. af kvinderne får de anbefalede 30 minutters motion ved moderat intensitet. 49 pct. af mændene når op på mindst 30 minutter.
I alt får 4 ud af 10 ikke motioneret nok ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Så der er masser af helbredsmæssige gevinster og potentiale at hente ved at få flere voksne i gang med motion.

Motion på arbejde og ved fritidsaktiviteter

Når mænd får mere motion end kvinder, hænger det sammen med tydelige forskelle i aktivitetsmønstret mellem kønnene. Mænd bevæger sig oftere mere i forbindelse med arbejde, de går oftere til fritidsaktiviteter, der indeholder motion, og så er deres husarbejde mere forbundet med fysisk aktivitet – udendørs havearbejde, gør-det-selv o.lign.
Kvinderne får til gengæld rørt sig mere ved indkøb og husligt arbejde end mænd gør.
Kun 24 pct. af danske mænd og 18 pct. af danske kvinder dyrker motion i 2-4 timer om ugen, der kan kaldes moderat til hård.

Ingen motion foran tv og pc

Vi sidder ca. 6 timer om dagen foran stillesiddende fritidsaktiviteter som tv og computer – faktisk er søndag den dag i ugen, hvor vi rører os allermindst.
40 pct. af voksne mellem 15 og 64 år angiver deres job som stillesiddende.
Derfor bør der både fokuseres på motion i fritiden og på arbejdspladsen. Bare en mindre del af tiden foran skærmene i fritiden kan med fordel erstattes med motion.
Det er første gang, at en rapport har gået så omfattende til værks med at analysere danskernes kostvaner og fysiske aktivitet. 2197 danskere mellem 15 og 75 år har deltaget og har fået registreret deres fysiske aktivitet dagligt i 24 timer gennem en uge.
Kilde: folkesundhed.dk
(Oprettet den 29. april 2010)

Forrige artikelUkrudtet skal da spises

Næste artikelVeksel dine cykelture til træer