Vi danner alle sammen stoffet Q10 – det sker dog ikke i samme grad hos personer med hjertesvigt. Men hvis vi selv spæder lidt til med det energiberigende co-enzym, kan det have positive virkninger for både hjerte og kredsløb.
Vores hjerte er som en pumpe, der skal sikre, at vores blod konstant cirkulerer rundt i kredsløbet. Det er derfor også klart, at denne arbejdsopgave har brug for energi til cellernes mitokondrier, der kan betragtes som kroppens små kraftværker.
Heldigvis danner vi alle sammen stoffet Q10, som dels er en antioxidant, og dels gør kroppens celler i stand til at producere energi.
En dansk ledet international undersøgelse – Q-SYMBIO – viste for flere år siden, at kosttilskud med coenzym Q10 kan øge livskvaliteten og forlænge livet hos mennesker med hjertesvigt. Og muligvis kan andre, både raske og syge, også have glæde af det.
Når hjertepatienter danner for lidt Q10, går det ud over hjertets evne til at pumpe, og det kan derfor have en positiv virkning at tage Q10 som kosttilskud. Det kan nemlig hjælpe cellerne til at danne den manglende energi.
I undersøgelsen Q-SYMBIO deltog 420 personer, der i forvejen fik den anbefalede hjertemedicin. Halvdelen fik tre gange om dagen 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie (kapslerne Bio-Qinon). Den anden halvdel fik placebobehandling, hvor kapslerne udelukkende indeholdt vegetabilsk olie i det dobbeltblindede forsøg.
Resultatet efter to år viste, at 43 procent af de Q10-behandlede havde færre hjertekar-relaterede dødsfald, og at der også var 43 procent færre alvorlige komplikationer som eksempelvis hospitalsindlæggelser på grund af forværring af hjertesvigt. Patienterne oplevede ydermere en bedre livskvalitet, da de blev mindre trætte og fik mindre åndenød.
Ifølge en nylig udgivelse, offentliggjort i British Journal of Diabetes, har type 2-diabetikere også lavere indhold af Q10. Undersøgelsen viste, at tilskud med Q10 gav en målbar virkning i forbindelse med kroppens blodsukkerregulering – et dagligt tilskud på 200 mg forbedrede såvel det fastende blodsukker som langtidsblodsukker signifikant.
Samtidigt viste undersøgelsen, at samme dosis af Q10 i tre måneder reducerede inflammation og øgede insulinfølsomheden hos type 2-diabetikere med såkaldt neuropati. En tilstand, hvor diabetikeres nerver bliver beskadiget eller fungerer dårligt på grund af inflammation.
Men selv hvis du ikke er hjertepatient eller lider af diabetes 2, kan tilskud af kroppens egen antioxidant Q10 også have en gavnlig effekt. Den kan eksempelvis beskytte over for iltning af det dårlige kolesterol LDL, der kan skade blodkar-væggene.
Personer, der får statiner mod for højt kolesterol, kan også opleve Q10-mangel, og flere undersøgelser viser, at Q10 kan have en vis blodtrykssænkende effekt hos patienter med forhøjet blodtryk.