Kan du lide sushi? Så husk rigeligt med det stærke, grønne tilbehør – hvis du kan finde den ægte vare. Et nyt studie afslører, at ægte wasabi er godt for hjernen.
Peberrod og wasabi hører begge til i den kategori af fødevarer, de fleste enten elsker eller elsker at hade. Men nu viser forskning, at wasabi-haderne med fordel kan udfordre deres smagsløg.
Desværre er meget wasabi slet ikke wasabi. Det er bare hvid peberrod, der er farvet grøn. Ægte wasabi er nemlig ret dyrt.
Store kognitive fordele
En nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients afslørede overraskende kognitive fordele ved det japanske krydderi.
“Deltagere, der fik den aktive ingrediens, oplevede et løft på 10 procent i arbejdshukommelsen”
Undersøgelsen isolerede en specifik forbindelse i wasabi kendt som 6-Methylsulfinyl Hexyl Isothiocyanat – kaldet 6-MSITC. Den komplekse forbindelse er kendt for anti-inflammatoriske og antimikrobielle egenskaber.
Forskerne gennemførte et 12-ugers dobbeltblindt, randomiseret kontrolleret forsøg for at vurdere virkningerne af 6-MSITC kosttilskud på hjernens funktion. Deltagerne var 72 raske japanske voksne i alderen 60 til 80 år. De blev delt i to grupper. Den ene gruppe modtog 6-MSITC-supplementet og den anden en placebo.
Resultaterne? En betydelig forbedring af hukommelsesfunktionerne blandt dem, der modtog wasabi-tilskuddet. Deltagere, der fik den aktive ingrediens, oplevede et løft på 10 procent i arbejdshukommelsen og en stigning på 12 procent i den episodiske hukommelse, hvilket overgik placebogruppen.
LÆS OGSÅ: Dansk sukkertang kan snart ende i madpakken
– Vi vidste fra tidligere dyreforsøg, at wasabi gav sundhedsmæssige fordele. Men det, der virkelig overraskede os, var den dramatiske ændring. Forbedringen var virkelig betydelig, siger Rui Nouchi, der var ledende forsker på projektet, til CBS.
Det er desværre svært at finde den ægte vare. Ifølge en undersøgelse foretaget af Vice Italy serverer mere end 95 procent af japanske restauranter i USA “falsk wasabi”, typisk en blanding af grønt farvestof, hvid peberrod, sennep og en sjat tørret wasabi-pulver. Det er næppe meget anderledes i Danmark.
Ægte wasabi er ekstremt dyrt – over 2000 kroner pr. kilo. Den høje pris er resultatet af vanskeligheder med at dyrke planten. Afgrøder kræver særlige forhold som vandfyldte rødder, kølige temperaturer og begrænset sollys. Wasabi vokser langsomt, og det tager to år fra plantning til høst, og få steder i verden uden for Japan er det lykkedes at dyrke den. De fleste danskere vil aldrig støde på autentisk wasabi på en restaurant eller i detailhandelen.
“Falsk wasabi” er typisk en blanding af grønt farvestof, hvid peberrod, sennep og en sjat tørret wasabi-pulver.”
Resultaterne tyder på, at 6-MSITC på en eller anden måde forbedrer hukommelsen ved at reducere inflammation i hjernen og sætte gang i antioxidantaktiviteten. Tilsammen synes disse forbedringer afgørende for at beskytte hjerneceller mod aldersrelateret skade. De så også ud til at hjælpe med at styrke neurale forbindelser, en vigtig faktor i at holde demensrelaterede tilstande i skak.
LÆS OGSÅ: Det er tangen, der tæller
Denne teori stemmer overens med den nuværende videnskabelige forståelse af, at reduktion af inflammation og oxidativt stress i hjernen er nøglen til at opretholde kognitiv sundhed, især i aldrende hjerner. Resultaterne tilføjer en voksende mængde forskning, der tyder på et reelt potentiale for naturlige forbindelser i interventioner, der hjælper med at bevare og forbedre kognition.
En lille prik ægte wasabi indeholder omkring 0,8 milligram 6-MSITC, bemærkede forfatterne til studiet. Det ville give de samme fordele som de kapseltilskud, der blev brugt i undersøgelsen. Så en lille klat på laksestykket vil gøre din hjerne godt.
Kilde: USA Today