Nyheder

WHO: Plantebaserede fødevarer er ikke nødvendigvis sunde

Foto: Adobe Stock
22. marts 2022

Nogle plantebaserede efterligninger af kød og mejeriprodukter indeholder store mængder fedt, sukker, stivelse og andre tilsætningsstoffer. Det konkluderer WHO i en ny rapport, som efterlyser mere viden om sundhedsværdien af de nye fødevarer.

Det kan være en fin idé at skrue ned for indtaget af animalske produkter, hvis du har tanke på klimaet og dit eget helbred. De argumenter kan også fint bruges for helt at fravælge kød og mælkeprodukter. Men der er grund til at være på vagt, hvis sundhedsbestræbelserne ikke skal ende som en fiasko. For der er erstatninger for mælkeprodukter og kød, som objektivt set er en del usundere, end de fleste formentlig antager.

Vi har tidligere berørt problematikken her på naturli.dk. 

– Det ser ud til, at en del af de plantebaserede kopier af især kød og mejeriprodukter ikke er så sunde, som forbrugerne går og tror. Derfor er det vigtigt, at vi får mere viden om disse produkter, siger Merete Myrup, ernæringschef i L&F/mejeri.

WHO-notat

Udtalelsen falder på baggrund af et nyt notat fra verdenssundhedsorganisationen WHO’s europæiske kontor. I notatet “Plant-based diets and their impact on health, sustainability and the environment” (plantebaserede diæter og deres påvirkning af helbred, bæredygtighed og miljø) råber WHO vagt i gevær i forhold til de plantebaserede efterligninger af kød og mejeriprodukter.

– Organisationen konstaterer, at vi mangler viden om de nye kopiprodukter. Det gælder især deres sundhedsværdi, siger Merete Myrup.

Kender ikke langtidsvirkningen

WHO peger på, at specielt to forhold er problematiske og bør undersøges nærmere: Graden af forarbejdning og indholdet af næringsstoffer i produkterne. Mange af de plantebaserede kopier af kød og mælk er det, man kalder ultraprocesserede fødevarer, altså fødevarer, der har været igennem mange forarbejdningstrin, før de havner i køledisken. Samtidig indeholder de ofte stivelse, sukker, fedt og forskellige proteinfraktioner og er desuden ofte tilsat farve- og smagsstoffer.

– WHO konkluderer, at vi ikke kender den sundhedsmæssige langtidsvirkning af denne type produkter, og at vi har brug for mere viden, før de eventuelt kommer til at udgøre en større del af vores kost, siger Merete Myrup.

Mindre gavnligt indhold

Samtidig nævner WHO, at mange af de forarbejdede fødevarer ikke indeholder de samme næringsstoffer som “originalerne”. Det gælder især jern, vitamin A, zink, calcium, selen og flere af B-vitaminerne. Disse næringsstoffer findes naturligt i kød og mælk, men ikke i samme grad i de plantebaserede varianter.

Merete Myrup fastslår, at danskerne generelt set er dækket ind med vitaminer og mineraler og næringsstoffer i det hele taget.

– Men hvis store dele af befolkningen ændrer kostvaner i retning af den nye type af plantebaserede produkter, kan det ændre sig over tid. Lad os derfor spise rigtige planter, altså grøntsager, frugter, nødder, frø, bælgfrugter og supplere med animalske fødevarer efter eget valg – nøjagtig som der står i kostrådene, siger Merete Myrup.

Du kan læse WHO’s notat ved at trykke på dette link.

(Kilde: mejeri.dk)

Forrige artikelSkal jeg juice eller blende?

Næste artikelNordisk diæt matcher middelhavskost

Thomas la Cour

Journalist