Nyheder

Yoga kan hjælpe mod rygsmerter

9. september 2009

De klassiske stræk og åndedrætsøvelser kan afhjælpe ryg- og lændesmerter, viser amerikansk undersøgelse.

Humøret blev bedre, det blev lettere at fungere i hverdagen og det hjalp mere på smerterne, end konventionel behandling alene. Det var konklusionerne, da forskere fra West Virginia University undersøgte yogaens effekt på kroniske rygsmerter.

90 patienter med kroniske rygsmerter deltog i forsøget. Halvdelen fik føjet to ugentlige yogatimer af slagsen Iyengar yoga og en halv times daglige øvelser til deres behandling, mens den anden halvdel fortsatte deres almindelige behandling.

Mindre smerter og depression

Efter to måneders anstrengelser på yogamåtten meldte yoga-holdet om 29 pct. reduktion i deres bevægelsesproblemer og 42 pct. færre smerter, end dem der blot havde fulgt deres almindelige behandling. Det skrev forskerne i det amerikanske tidsskrift Spine.

“Yoga forbedrer funktionsproblemer, smerter og depression hos voksne med kroniske smerter i den nedre del af ryggen,” siger dr. Kimberly Williams, der stod bag undersøgelsen, til AbcNews.

Yogaen blev også kædet sammen med, at symptomerne på depression blev reduceret med 46 pct. ekstra, når øvelserne blev lagt til den almindelige terapi.

Yoga hjælper ikke alle

75 pct. af alle danskere oplever rygsmerter på et eller andet tidspunkt i deres liv.

“Men rygsmerter kan have mange forskellige former og årsager og ikke alle kan afhjælpes med yoga,” siger Peter Kent, seniorforsker og kiropraktor ved Sygehus Lillebælt.

Han har forsket i ryg- og lændesmerter og fortæller, at yoga ikke som sådan er en den af det danske behandlingssystem, men at flere læger temmelig sikkert anbefaler det til patienter, der kunne have gavn af stræk- og styrkeøvelserne.

“Men de rygsmerter, der kommer af en stivhed i kroppen, vil ikke have godt af yoga. Tværtimod kan strækøvelser i nogle tilfælde gøre smerterne værre.

Kilde: fpn.dk

(oprettet 10. september 2009)

Forrige artikelMuskler er nøglen til din sundhed

Næste artikelØkologiske varer slår de konventionelle i Irma