Læs hvordan du kan behandle sygdommen “Lichen sclerosus”. Læge og sundhedskonsulent, Carsten Vagn-Hansen giver i denne artikel gode råd – det første skridt er at ændre kosten
? Jeg har desværre fået konstateret sygdommen “Lichen sclerosus” i foråret.
Jeg er 71 år.
Jeg har fået ordineret Dermovat 0,05 % dagligt i 4 uger, derefter skal jeg fortsætte med 2 gange ugentlig.
Jeg har desværre store problemer med at acceptere den behandling, for jeg har det meget dårlig med brug af binyrebarkhormoner.
Min hudlæge havde ingen forståelse af min modstand. Hun siger, at det er den eneste måde, man kan behandle.
Jeg føler en stor afmagt og har brug for at kunne gøre noget alternativt, sideløbende eller i stedet for.
Jeg har tænkt på blodtypediæten. Jeg har læst bogen fra Knut Flytlie og Adamo og jeg kunne godt tænke mig at opsøge en læge, som arbejder med diæten.
Kan du give mig råd og vejledning i forhold til sygdommen?
På forhånd stor tak.
Med venlige hilsner
! Lichen sclerosus er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber hud og slimhinder med pletvist svind af hud eller skedeslimhinde. Når sygdommen sidder i skedeindgangen, er den ofte stærkt kløende, med meget tynd og sårbar hud eller slimhinde, der let kan revne. Der er en tendens til, at huden revner ved samleje, og der er en øget risiko for infektion og svamp i området. Der er betændelsesagtige forandringer (inflammation) i området med nedbrydning af cellerne og ændringer i kollagenet i bindevævet.
Ved autoimmunitet kan en usund, raffineret og mangelfuld kost med fx sukker og hvidt brød være udløsende, da det kan udløse en svampeinfektion (candida) og føre til utæt tarm. Vaccinationer, medicin (lægemidler), narkotika og andre gifte kan for eksempel være involveret. Stress og belastende livsoplevelser påvirker både nervesystemet, hormonsystemet og immunsystemet, så autoimmune sygdomme bryder ud.
Behandlingen af Lichen sclerosus går først og fremmest ud på at hæmme eller stoppe den autoimmune reaktion. Det første skridt er at ændre sin kost, så den bliver grov, grøn og uraffineret. Det er en god idé at konsultere en kostkyndig person, fx en ernæringsterapeut eller diætist. Blodtypekosten kunne være en mulighed.
Tarmbakteriefloraen har meget stor betydning for tarmens funktion og tæthed. For at styrke den er det godt at tilføre sunde mælkesyrebakterier. Man kan for eksempel bruge yoghurt naturel, eller man kan købe probiotika som det flydende Vita Biosa eller kapsler med sunde mælkesyrebakterier, fx BioGaia eller Multiflor. D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Du bør tage mindst 100 mikrogram dagligt. Det er også godt at tage ekstra C-vitamin, magnesium og zink samt tilskud af sunde omega-3 fedtsyrer, der modvirker inflammation, og at undgå margarine, mælk og hvede. Curcumin og Boswellia serrata er gode naturmidler, og lokalt kan man bruge Aloe vera, der er meget lindrende. I svære tilfælde kan man anvende stærke salver med binyrebarkhormon, men de gør huden tynd og bør kun bruges kortvarigt.
Mange gode hilsener
Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent