Alternativ behandling ved knudestruma er ikke nok

13. maj 2020

Jeg har fået knudestruma med forhøjet stofskifte. Jeg har fået tilbudt behandling med radioaktivt jod. Hvad kan der gøres alternativt, så jeg kan undgå den omgang?

Jeg er 69 år og lever ret sundt. Jeg tager Lycopus og Hjertespænd men kun i de vejledende doser. Er det ikke nok, og er der nogen risiko ved at øge dosis?

Knudedamen

Læs også: Er dit stofskifte ude af kontrol?

Læs også: Har lavt kalium indflydelse på stofskiftet?


 

Kære Knudedame

Struma er en forstørrelse af skjoldbruskkirtlen. Behandlingen er, hvis det er hele kirtlen, der er hævet, ofte medicinsk, men senere kan der blive tale om operation eller behandling med radioaktivt jod. Er der knuder i kirtlen, finder man ved hjælp af scintigrafi efter indsprøjtning af et radioaktivt stof ud af, om der er tale om en ”varm” eller ”kold” knude, afhængig af om knuden danner hormon. Er der knuder i kirtlen, vil man oftest operere, men man kan først få foretaget en finnålsbiopsi, hvor man ved hjælp en fin nål udhenter lidt væv fra knuderne. På denne måde kan man på en pålidelig måde få undersøgt, om knuderne er godartede eller ondartede. Efter en operation skal stofskiftet i årene fremover regelmæssigt kontrolleres.

Det er nødvendigt med behandling via en specialist, en endokrinolog, da vurderingen kan være svær, og speciallægen er nødt til at have samtlige oplysninger, for at kunne tage stilling til behandlingen.

Alternativ behandling er ikke nok ved knudestruma. Lycopus skal være af den rigtige art, der kan dæmpe det forhøjede stofskifte, hvilket Hjertespænd også kan, men de kan ikke erstatte den egentlige behandling af hverken knudestruma eller for højt stofskifte. Indholdet af de forskellige produkter varierer også, så det er bedst at holde sig til den anbefalede dosis.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen