Der findes en del bageopskrifter, hvor dadler bruges som sødemiddel. Hvad kan jeg bruge i stedet for dadler, som jeg ikke kan tåle, fordi jeg ikke tåler fruktaner og derfor lever efter Low FODMAP-principperne?
Der findes en del bageopskrifter, hvor dadler bruges som sødemiddel. Hvad kan jeg bruge i stedet for dadler, som jeg ikke kan tåle, fordi jeg ikke tåler fruktaner og derfor lever efter Low FODMAP-principperne?
Hilsen fra Susanne
Svar:
Om det altid kan lade sig gøre at erstatte dadler med noget andet i en opskrift, kommer sandsynligvis an på mængden af dadler. Udfordringen ved at erstatte dadler er, at de ikke udelukkende giver sødme, men også konsistens. Da du har problemer med fruktaner, kan du ikke bare udskifte med andre tørrede frugter.
Sødmen kan du få fra Sukrin/Erythritol, og konsistensen fra mindre mængder peanutbutter, macadamianøddesmør, kakaosmør eller kokosolie. Nøddesmør holder konsistensen bedre end kakaosmør og kokosolie, som smelter helt, når de varmes op.
Alt efter hvor godt du tåler bananer, kan bananmos også give konsistens + sødme. Men for at opnå sødme nok i forhold til dadler, vil du sikkert skulle tilsætte Sukrin til bananmosen. Banan og nøddesmør giver naturligvis også smag til kagen/desserten, hvorimod kokosolie og kakaosmør er mere neutralt.
Jeg håber, det kan give dig lidt inspiration til at gå i køkkenet og eksperimentere.
Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut