Dårlig sportspræstation og lav blodprocent

11. maj 2022

Jeg har thalassæmi, og min blodprocent er meget lav. Min læge siger, jeg skal spise jerntabletter, men jeg har læst, at det kan forværre det. Kan det passe? Derudover bliver jeg ofte meget forpustet og svimmel og er kronisk træt. Hvad kan jeg gøre udover at indtage folsyre og B-vitaminer, som jeg allerede gør nu? Sidste spørgsmål går på, om der er en sammenhæng mellem dårlig sportspræstation og thalassæmi?

På forhånd tak :).
Mvh M

Svar:

Thalassæmi er en medfødt sygdom med skade på de gener, som står for dannelsen af hæmoglobin. Hæmoglobinmolekylet er en del af de røde blodlegemer, hvis fornemste opgave er at transportere ilt rundt i kroppen. Resultatet af gendefekten er en lav blodprocent.

De hyppigste symptomer er bleghed, træthed, svimmelhed og åndenød ved fysisk aktivitet. Så ja, der er en sammenhæng mellem Thalassæmi og dine fysiske præstationsevner.

Der er desværre ingen behandling ved Thalassæmi, men nogle gange gives blodtransfusioner for at få blodprocenten op. Dog er der risiko for ophobning af jern, så der gives samtidig medicin til at få jernet ud af kroppen. Normalt anbefales heller ikke jerntilskud til Thalassæmi. Dels fordi det ingen effekt har på blodprocenten, og dels fordi jern netop kan ophobes og gøre skade på andre organer.

Jeg kender desværre ingen alternative behandlinger, som for alvor hjælpe på denne genetiske sygdom.

I en artikel har jeg fundet, at de i Iran bruger hvedegræspulver. Denne plante har et meget højt indhold af klorofyl og kaldes i folkemunde for ”det grønne blod”. I artiklen skrives: ”Den vides at kunne inducere hæmoglobin F-molekylet og er en stærk antioxidant. Hos thalassæmi-patienter er den vist at reducere behovet for transfusioner og nedsætte risikoen for jernophobning, da den binder jern, så det udskilles”. Artiklen findes her – der er også andre gode råd.

Derudover kan du måske få lidt støtte af følgende homøopatiske middel: Ferrum Met D30 fra Allergica. Det indeholder ikke jern i fysisk form, men hjælper med at fordele og balancere jern bedre i kroppen.

God bedring

Mvh Maria Langbak