Er der PFAS i tang?

Ernæringsterapeut, Trine Vesteraa har undersøgt casen og fået gode råd af Claus Marcussen fra Dansk Tang.

Foto: Adobestock
19. september 2023

? PFAS fylder sikkert en del i de flestes bevidsthed. I hvert fald i min. Fisk skulle indeholde relativt meget PFAS, men hvad med havtang? Ved man noget om det? På forhånd tak for svar!

Med venlig hilsen Carsten

Læs også: PFAS – Beretninger fra det virkelige liv

! Du er helt bestemt ikke den eneste, der tænker over PFAS, og i hvilke mængder, stofferne findes i vores mad. PFAS er nok desværre ikke noget nyt problem, men vi er først blevet opmærksomme på problemet de senere år. Det gør det selvfølgelig ikke bedre …

Jeg har ikke kunne finde opgørelser over PFAS i tang, men jeg har kontaktet Claus Marcussen fra Dansk Tang, der fortæller, at tang bliver testet for renhed og bliver kasseret, hvis der findes farlige stoffer. Han fortæller ligeledes, at det naturligvis gælder samme regler for tang som for alle andre planter og urter, man kan dyrke og/eller sanke i naturen – at man ikke skal sanke, høste eller dyrke fødevarer på forurenede områder. Hvis man selv høster tang, skal man derfor undersøge vandets renhed, hvor man høster. Det samme gælder for de tangprodukter, man kan købe i butikkerne – information om produktet kan søges på producentens hjemmeside eller ved at tage kontakt til den pågældende producent. Der dyrkes tang mange steder i verden, og derfor vil kvaliteten og renheden også variere.

Claus Marcussen gør ligeledes opmærksom på, at ikke al skum på havet indeholder PFAS. Havskum kan dannes enten af fedt- og proteinmolekyler i havvandet eller af skumalgen Phaeocystis. Havskum er derfor ikke nødvendigvis ensbetydende med PFAS-forurening. Her er et link til en artikel om havskum: www.naturguide.dk/havskum-hvadskyldes- det

Mange hilsner fra
Trine Vesteraa, ernæringsterapeut