Er forhøjet B12-vitamin i blodet et sygdomstegn?

22. juni 2022

Jeg har været til et sundhedstjek, hvor jeg fik taget blodprøver. De viste, at mit B12-vitamin i blodet lå på 1026, altså noget over normal værdi. Det plejer det ikke.

Jeg har det sidste år taget 7,5 mikrogram B12-vitamin, men har nu læst, at hvis det er højt, ligger der sygdom bag det. Jeg er mega nervøs.

Hvad skyldes det høje niveau?

Rikke

 


 

Der er desværre ret mange, der er blevet nervøse ved pressemeddelelsen om, at et ph.d.-studie viser, at forhøjet B12-vitamin i blodet kan have sammenhæng med øget risiko for kræft. Forskerne mener dog ikke, at kræftrisikoen opstår af for stort indhold af B12-holdige fødevarer som f.eks. kød, indmad, ost, fisk og æggeblommer, og der er heller ikke beviser for, at behandling med B12 er mistænkt for at bidrage til udvikling af kræft.

Den ledende forsker, Johan Frederik Berg Arendt har i den anledning udtalt: “Vi kan ikke sige, ud fra dette studie, at B12-vitamin øger risikoen for at udvikle cancer. Desuden viser andre studier, at denne sammenhæng er lidet sandsynlig. Vores tolkning er, at det nok snarere er omvendt. Det vil sige, at det kan være kræftsygdommen, der påvirker B12-stofskiftet og dermed er årsagen til de forhøjede niveauer af B12”.

Normalt er der ikke bivirkninger ved et forhøjet B12-vitamin i blodet, over den såkaldte normalgrænse. Mangel på B12-vitamin øger til gengæld også risikoen for visse kræftformer, blandt andet brystkræft.

B12-vitamin er et meget vigtigt vitamin, blandt andet for væksten, bloddannelsen, hjernen, nervesystemet og knoglerne. For optagelsen er det vigtigt med tilstrækkelig mavesyre, en velfungerende fordøjelse, sammensætningen af tarmbakterierne, der kan skades af antibiotika, kemoterapi og lægemidler, der medfører en dårligere optagelse af B12.

Folinsyre danner par med B12, så det er vigtigt at få nok af begge dele, og B6-vitamin er også vigtigt.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent