Gulerødder mod tarmkræft

Naturlæge, Maria Langbak svarer på spørgsmål i brevkassen. Denne gang handler det om energi og næring fra en kogt gulerod.

Foto: Adobestock
24. oktober 2023

? Jeg er allergiker og kan ikke tåle rå gulerødder eller gulerodsjuice. Vil det nytte noget at spise kogte gulerødder, som jeg godt kan tåle?

VH allergikeren

Læs også: 9 måder at gøre dine måltider sundere

! Gulerødder er netop vist at forebygge udviklingen af tarmkræft. I museforsøg fandt forskerne, at indtagelse af gulerødder svarende til ca. 3-4 stk. (400 gram) kunne reducere antallet af svulster i tarmen med hele 83%. I forsøgene tyder det på, at det hovedsageligt er stofferne falcarinol og falcarindiol, som yder denne effekt. Kogning ser generelt ud til at reducere gulerodens indhold af stofferne med 50%. For at bevare mest muligt af stoffet er det vigtigt at koge guleroden hel og gerne med skrællen. Når guleroden koges hel den har 25% mere falcarinol end en gulerod, som bliver kogt i mindre stykker.

Så svaret på dit spørgsmål er: Ja, det nytter at spise kogte gulerødder.

Stoffet facarinol findes desuden i selleri, persille og pastinak. Måske du kan tåle disse grøntsager rå?

Med venlig hilsen
Maria Langbak, Naturlægen.com