Ernæringsterapeut, Trine Vesteraa har kontaktet to leverandører af hirseflager og svarer på læserens interessante spørgsmål.
? Jeg har læst om hirse i denne brevkasse, at de bør skylles. Jeg bruger i øjeblikket hirseflager, som ikke kan skylles. Er det en dårlig ide at bruge hirseflager? Eller hvordan er det med saponiner i dem? Er det bedre at bruge hel hirse og så skylle? Jeg plejer bare at blande med havregryn. Det synes jeg om. Måske det ikke passer så godt med kogetiden på hele hirse og havregryn.
Jeg sætter altid i blød natten over.
Mange hilsener
Anna Mette
Læs også: Morgengrød: Boghvede- og hirsegrød med sødkartoffel og pekan-topping
! Tak for dit interessante spørgsmål. Jeg har haft kontakt til to leverandører af hirseflager. Den ene leverandør oplyser, at hirsefrøene bliver skyllet/ligger i blød i vand inden damp og valsning. Hos den anden leverandør bliver hirsen kogt/dampet i over en time på 92-98 grader, inden hirsen valses til flager eller mel. Begge fremstillingsmetoder vil reducere indholdet af saponiner på samme vis, som når du skyller den hele hirse. Oplever du reaktioner på hirseflager, kan du prøve at skylle dem, inden du sætter dem i blød sammen med havregryn.
Mange hilsner fra
Trine Vesteraa, ernæringsterapeut