Ernæringsterapeut, Trine Vesteraa giver gode råd om, hvordan fermenteret kost kan hjælpe til en god fordøjelse.
? Jeg har en dårlig fordøjelse, som fylder meget i mit liv. Jeg ville gerne vide noget om fermenteret kost/grønt og antiinflammatorisk kost.
Venlig hilsen fra Anne-Lie
! Fermenteret mad er eksempelvis surkål, kimchi, miso, sojasauce og tamari af god kvalitet, tempeh, surmælksprodukter, kombucha, vand- og mælkekefir. Denne type af fødevarer indeholder mælkesyrebakterier, der er gavnlige for vores fordøjelse. Samtidig bevirker fermenteringen, at fødevarer som kål og andre grøntsager bliver lettere at fordøje, sammenlignet med rå form. Du kan læse mere om fermentering i artikelen: Fermentering og dens gavnlige virkning
Antiinflammatorisk er en bred betegnelse for mange forskellige fødevarer, der mindsker inflammation i kroppen. Fødevarer som farverige frugter, bær og grøntsager er gode kilder til antioxidanter. Kost, der fremmer inflammation, er rødt kød, fastfood, slik, kager, dårlige fedtstoffer mm.
Der findes mange bøger om antiinflammatorisk kost, som du kan låne på biblioteket. Her har du også et par artikler, du kan gå i gang med: Sundhed i hver en bid og Superfoods – fyld kroppen og boost systemet.
Det er vigtigt at huske på, at selvom fermenterede fødevarer og antiinflammatorisk kost er godt, så skal de enkelte fødevarer ses i sammenhæng med dine fordøjelsesproblemer. Hvis du ikke tåler mælkeprodukter, er surmælksprodukter eller mælkekefir ikke godt for dig, selvom de objektivt er fordøjelsesfremmende fødevarer. Jeg håber, det giver mening og kan hjælpe dig videre.
Mange hilsner fra
Trine Vesteraa, ernæringsterapeut