Hørfrø på morgenmaden

En læser er kommet i tvivl, om hun må spise hørfrø rå.

Foto: Shutterstock / Adobe Stock
29. februar 2024

? Hver morgen putter jeg 1 spsk. hørfrø i min morgenmad. Hørfrøene har stået i blød natten over. Nu ser jeg pludselig på pakken at man ikke må spise dem rå, men de skal bages eller lignende. 

Skal jeg virkelig stoppe med at spise rå hørfrø?

Med venlig hilsen Gitte

Læs også: Hørfrøolie og brystkræft

! Fødevarestyrelsen anbefaler ikke, at hørfrø spises i større mængder på grund af indholdet af cadmium og cyanid (blåsyre). Hvis vi spiser store mængder af en enkeltstående fødevare som eksempelvis hørfrø, kan det resultere i for stort indtag af cadmium samlet set. Cadmium får vi også fra andre kilder som rejer, muslinger, grøntsager, mørk chokolade og fuldkornsprodukter.

Men du kan godt flette 1 spsk. hørfrø om dagen ind i den daglige kost uden at skabe problemer med cyanid og cadmium. Der er også forskel på at spise hørfrøene hele og knuste, fordi de hele hørfrø har en hård skal, som fordøjelsen typisk ikke kan nedbryde. Det betyder, at de passerer gennem fordøjelsen hele fra mund til bund. Som hele frø er de en god fiberkilde, men de sunde omega 3 fedtsyrer er ikke tilgængelige, og det samme ­gælder for de nævnte skadelige stoffer.

Hvad er hørfrø?

Det lille frø har et meget højt indhold af sunde fedtstoffer og er samtidig en virkelig god kilde til kostfibre.

Kom dem på mysli eller havregryn om morgenen eller bland dem i din brøddej.

Fødevarer som er rige på fibre som eksempelvis hørfrø hæmmer optagelse af visse stoffer herunder cadmium. Det er derfor ikke sikkert, vi optager al den cadmium, vi indtager fra fiberrige plantefødevarer sammenlignet med cadmiumrige fødevarer af animalsk oprindelse. 

Og fordelen ved hørfrø er jo, at knuste hørfrø bidrager med omega-3 fedtsyrer. Det tyder desuden på, de har flere sundhedsfordele som eksempelvis reduktion af forhøjet blodtryk og kolesterol. Desuden kan de have en beskyttende virkning mod kræftformer som bryst- og prostatakræft.

Du kan finde mere viden på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og jeg vil også anbefale dig at læse ”Den Plantebaserede Kost” af Tobias Schmidt og Maria Felding. I bogen finder du en god forklaring på emnet.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut