Hvordan får man mere sul på kroppen?

Naturlæge, Maria Langbak guider vores læsere i, hvordan man som ældre mennesker holder vægten og styrker sit helbred

Foto: Shutterstock
7. juni 2023

? Jeg er 76 år, 165 cm, vejer 50 kg, spinkel af bygning, ingen medicin, lavt blodtryk. Min mand er 77 år, 175 cm, vejer 68 kg, ingen medicin, en mild blodtrykspille (da han har svært ved at måle blodtrykket).

Over de sidste ca. 10 år, har vi tabt os 5-10 kg. Vi føler selv, vi er sunde og raske, sjældent forkølede og syge, laver lidt styrketræning hver dag og spiller golf 2 x om ugen. Fordøjelsen er også ok, afføring 1-2 x dg. Vi spiser mange grøntsager, kun lidt kylling, fisk og lidt oksekød.

Af kosttilskud tager vi Nature’s own: Coq10 multi, D3, B multi, Magnesium, Curcumin, Nordfolks omega-3, Bio selen/zink samt Bio-kult Boosted.

Min mand har taget en vitamin- og mineraltest, det viste tegn med bl. a. problemer med blæren (stafylokokker).

Alderen har vel også indflydelse på vægttab.

Vi har taget en pause med nogle af kosttilskuddene. Kan vi tage for meget, når vi samtidig spiser mange grøntsager? Vi skal jo optage det.

Vi blev smittet med covid-19 sidste år. Det har min mand haft svært ved at komme over (vi har kun fået 2 x vac.) det gælder særlig hukommelsen, men det er måske alderen og kan vi gøre noget ved det? Hvad er Alfa-liponsyre godt for? Hvad kan vi ellers gøre?

Med venlig hilsen fra ægteparret


! Det er en vigtig problematik, som I bringer op – altså at holde vægten som ældre menneske. For oftest er det musklerne, som man smider vægten fra, og det gavner på ingen måde helbredet.

Først og fremmest handler det om at spise nok af særligt proteiner. Hvis man ikke indtager så meget kød, er det godt at have fokus på flere nødder/kerner/frø, linser/bælgfrugter, æg og måske mælkeprodukter i form af fuldfed yoghurt og ost. Min erfaring er desuden, at mange ældre har en lav appetit, hvorfor et plantebaseret proteinpulver er et godt supplement til kosten. Det kan tages i væske, mad og puttes i smoothies, hvis man er til det. Generelt er reglen, at man skal have 0,8-1,5 gram protein pr. kg kropsvægt. Så måske I skal udregne, hvor meget I får nu. Mit bud er, at det er for lavt.

Dernæst er et fokus på sunde fedtstoffer essentielt. Disse gavner både hjernen og kommer med et højt kalorieindhold. Derfor vil jeg anbefale at få flere fede fisk, oliven, olivenolie, avocado, hampe- og hørfrø, nødder herunder særligt mandler og valnødder ind i kosten.

Slutteligt handler det selvfølgelig også om mængden af mad. Her er det vigtigt, at I får nok. Måske I skal have indført små mellemmåltider. Det kunne være med en håndfuld nødder og lidt mørk chokolade med et kakaoindhold over 70%. Dette gavner både vægten og hukommelsen.

Rigtig mange har desværre symptomer efter corona, som slipper langsomt. Jeg vil anbefale at prøve urteblandingen Omnivital fra Biosym sammen med det homøopatiske præparat Ferrum Phos D12 og 200 mikrogram CoQ10 i en periode på minimum 6 uger.

Alfalipon syre er en stærk antioxidant, som særligt virker beskyttende på nerverne og hjernen. Den forstærker B-vitaminernes metaboliske funktioner og hjælper kroppen med at genbruge E- og C-vitamin i kroppen. Dens mest brugte indikation er til diabetes, hvor den beskytter mod nerveskader i ben og arme.

Tilskud er i min optik kun et tilskud til kosten. Hvis kosten er sund og varieret, og der ikke er kroniske sygdomme, er behovet mindre. Mange har dog gavn af en multivitamin, D-vitamin i vinterhalvåret og ikke mindst omega-3 fedtsyrer, hvis der ingen fisk spises. Jeg synes, at det er fint at holde en pause og mærke efter, om de giver jer noget.

Med venlig hilsen
Maria Langbak, Naturlægen.com

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.