Hvorfor hjælper kogte klude mod røde numser?

Hvordan kan det da afhjælpe at ligge en kogt, afkølet, fugtig stofklud ned i babys ble ved hvert bleskift?

22. juni 2022

I forbindelse med spørgsmålet i brevkassen til babyers røde numser; hvordan kan det da afhjælpe at ligge en kogt, afkølet, fugtig stofklud ned i babys ble, når det er yderst vigtigt, at babys numse er helt tør (evt. ved hjælp af hårtørrer) ved hvert bleskift?

Det synes jeg ikke helt hænger sammen?

Mvh 

Betina


Sikke et godt spørgsmål! Kogtvandsklude er et gammelt, men effektivt råd til røde numser.

Man skal bruge et gammelt brugt bomuldslagen el. lign. Man klipper det i mindre stykker – typisk 5 x 5 cm. Man koger noget vand og hælder over dem og opbevarer dem i en ren beholder. Kludene skal køles af, så de er lunkne eller afkølede ved brug. Når man skifter barnet og har renset huden helt på numsen, kommes et opvredent, men stadig fugtigt, stykke stof direkte på huden, der hvor den er rød. Bleen lægges udenpå. Stykkerne skiftes ved hvert bleskift.

Fidusen er, at stofstykkerne suger syren fra urin og afføring væk fra huden. Et stykke let fugtigt stof suger faktisk bedre end et tørt (ligesom en let fugtig karklud suger bedre, end en tør).

Du har jo helt ret i, at man også nogle gange anbefaler en hårtørrer til at få bleområdet helt tørt. Det er især inde i folderne f.eks. i lysken, at en hårtørrer kan være rigtig god, fordi der både er fugtigt og varmt.

Så man kan faktisk godt forestille sig, at begge råd kan supplere hinanden, hvis der er rød numse.

Skift bleen. Rens evt. området med vand og med meget mild sæbe, hvis det er nødvendigt. Brug hårtørren til at tørre i alle folder. Læg kogtvandsklude på de røde områder.

Hvis det er mistanke om svamp, er kogtvandsklude ikke løsningen. Så kan der være brug for et svampemiddel.

Hvis der er mange udfordringer med rød numse, kan det også være værd at tænke på, om bakterierne i fordøjelsen har brug for et boost f.eks. med et tilskud af mælkesyrebakterier. Hvis barnet ammes er det en god ide at både mor og barn tager det.

Mange er også glade for moderne stofbleer, da det ikke bliver helt så varmt i bleområdet, som ved papirbleer. Derudover er det også en meget lækker følelse, at give sin lille guldklump stof på numsen i stedet for papir.

En god salve til babynumser er Weledas Nappy Change cream. Den både beskytter og beroliger huden.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske